Disperare în Italia, agricultorii abandonează recoltele: Muncitorii români nu mai merg în ferme, fiindcă ar fi mai bine plătiți în țară

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
culegator capsuni
culegator capsuni

Agricultorii din Italia sunt disperați. Culegătorii români nu mai vin la muncă în Peninsulă, pentru că în România ar câștiga mai bine. Astfel, culturile de căpșuni rămân neculese tocmai când au ajuns la maturitate și sunt lăsate să se strice întrucât personalul angajat pentru recoltare nu este suficient pentru a acoperi toate suprafețele cultivate din zona de sud a Italiei.

Publicitate

Câmpurile de căpșune din zona de sud a Italiei, Metapontino, fierb. Fructele sunt lăsate neculese pe pe plantație, iar temperaturile sunt în creștere și recoltele pot fi compromise.

„După ce în urmă cu aproximativ 20 de zile am abandonat două hectare cultivate cu soiul timpuriu Fortuna, acum sunt nevoit să repet această alegere dificilă, cu diferența că, de data aceasta, zonele rămase nerecoltate sunt cultivate cu soiul Sabrosa-Candonga, considerat soiul cel mai reprezentativ și cel mai cătat de comercianți, din regiunea Basilicata”, a spus Ermal Gjuzi, un tânăr fermier din Scanzano Jonico, unde cultivă cu căpșun aproximativ 6 hectare.

„Când ai o problemă cu forță de muncă, trebuie să te decizi ce parcelă să duci mai departe, după ce ai investit timp și ai cheltuit multe luni. În doar câteva zile, am abandonat 2,5 hectare de Sabrosa-Candonga pentru că nu pot ține pasul cu evoluția culturilor. Temperaturile mai ridicate și mai multă lumină accelerează procesul de coacere; acest lucru face complexă recoltarea tuturor fructelor înainte ca acestea să ajungă nepotrivite pentru vânzare”, a mai spus Gjuzi, citat de portalul freshplaza.com, titrează lanțulalimentar.ro.

Disperare în Italia, agricultorii abandonează recoltele

 

„În fiecare an, pe măsură ce sezonul se apropie de sfârșit, disponibilitatea forței de muncă este redusă drastic deoarece mulți muncitori se mută în fermele de sâmburoase, pentru rărire și cules fructe. De data aceasta, însă, se pare că lipsa de muncitori este cu adevărat critică. În comparație cu anii trecuți, există și un deficit de muncitori străini, care preferă să rămână în țările lor de origine, parțial din cauza creșterilor salariale”, a mai spus fermierul italian.

De lipsa forței de muncă suferă și un fermier din regiunea Apulia. El caută cu disperare muncitori pentru recolta de cireșe. Giacomo Giotta, fermier din Conversano (Bari), deține 20 de hectare de livezi de cireși.

”Mă așteptam să încep recoltarea cireșelor pe 11 mai, dar încă îmi lipsesc peste 10 persoane care să acopere suficiente livezile de cireși, situate în diferite zone ale provinciei Bari și formate din mai multe soiuri, precum Bigarreau, Giorgia și Ferrovia. Nu găsesc muncitori, în ciuda mai multor anunțuri făcute pe rețelele de socializare, din gură în gură sau prin apeluri telefonice către cei care au lucrat pentru mine în sezoanele trecute. Cu toate acestea, ofer angajări regulate până la sfârșitul lunii iunie, cu salarii chiar mai mari decât nivelurile minime sindicale, în special pentru a încuraja oamenii să vină la muncă”, a explicat Giacomo.

Muncitorii români nu mai merg în ferme, fiindcă ar fi mai bine plătiți în țară

 

„Sunt foarte îngrijorat pentru că mi-e teamă să nu am forța de muncă necesară pentru a putea recolta cireșele, care, știm, sunt foarte perisabile. În comparație cu alte fructe și legume, cireșele necesită mai multă atenție și rapiditate în perioada de recoltare. Doar câteva ore de soare sunt de multe ori suficiente pentru a ajunge la un stadiu avansat de coacere și, în consecință, la nevoia de a angaja mai multă forță de muncă pe câmp. În anii trecuți, datorită sprijinului muncitorilor străini, am reușit să depășim lipsa de personal, dar acum se pare că muncitorii de alte naționalități, precum românii, albanezii și africanii, nu mai sunt disponibili. An de an suntem nevoiți să pregătim personal nou, care să recunoască fructul copt, gata de recoltat și să lase în pom pe cele care nu sunt coapte în totalitate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel