Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, face un nou demers care șochează: a distribuit o hartă a Ucrainei care este împărțită între Rusia, Polonia și România.
Potrivit documentului publicat de oficialul rus, singurul teritoriu care ar mai rămâne Ucrainei ar fi cel din jurul Kievului.
Conform "hărții" lui Medvedev, România ar obține regiunile Vinița și Cernăuți, Poloniei i-ar reveni Liov şi Ternopil, iar restul ar ajunge să fie acaparat de Rusia.
Dmitri Medvedev împarte deja Ucraina între România, Polonia și Rusia
Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dorește să arate că Ucraina este în continuare o țară pe care partenerii europeni se pot baza.
„Ne pregătim să creștem exporturile de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană. În ciuda războiului, am asigurat conectarea rețelei energetice a Ucrainei la sistemul energetic al întregii Europe, în timp record. Exporturile ne permit nu doar să obținem un venit în monede străine, dar și să ajutăm partenerii noștri să reziste presiunii energetice din partea Rusiei“, afirmă Zelenski.
Demersul făcut de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse Dmitri Medvedev, are dublu scop, crede analistul militar Răzvan Pantelimon, care a vorbit despre asta într-o intervenție la Antena 3.
Analistul Răzvan Pantelimon - Ce teritorii i-ar „reveni“ țări noastre și de ce
"Astfel de discuții privind împărțirea Ucrainei au mai fost. Chiar și Ungaria urma să ia o parte din Ucraina.
Se aruncă tot felul de 'fumigene' pe piață însă există și o țintă directă: cetățenii statelor menționate, dintre care unii au și o orientare naționalistă, dorind recuperarea unor teritorii.
Analist militar: demersul urmărește apropierea de Rusia a unei părți din populațiile statelor vecine Ucrainei
Și atunci, probabil că astfel de idei sunt aruncate tocmai pentru a-i ralia pe pozițiilor rusești pe acești cetățeni.
Să nu uităm că în urmă cu câteva zile premierul ungar Viktor Orban a făcut o serie de afirmații care încurajează această discuție.
Și atunci, aruncarea acestor idei pe piață testează posibilele reacții ale opiniei internaționale și, în același timp, se adresează unei părți din populațiile statelor vecine Ucrainei, în ideea de a-i apropia de Rusia", a spus Răzvan Pantelimon la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News