Un document intern de strategie provenit de la Administrația Prezidențială a lui Putin, obținut de Yahoo News, citat de Știrile PRO TV, dezvăluie planurile Moscovei pentru Moldova, mica țară vulnerabilizată între Ucraina, devastată de război, și un membru al NATO și al Uniunii Europene, România.
Potrivit sursei citate, documentul a fost obținut în urma unei colaborări cu organizații de presă europene: Delfi Estonia, ziarul suedez Expressen, Centrul de Dosare cu sediul la Londra, Kiev Independent, Rise Moldova, Frontstory, VSquare, Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk (WDR) și Norddeutscher Rundfunk.
Documentul provine de la Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră, care în trecut a întcomit o strategie similară, de anexare a Belarusului.
Strategia pentru Republica Moldova a fost redactată în toamna anului 2021, în același timp cu planurile pentru Belarus, cu contribuția Statului Major General al Rusiei și a principalelor servicii de informații ale Moscovei: FSB, SVR și GRU.
Strategia rusă pentru Republica Moldova
Strategia rusă pentru Republica Moldova se concentrează pe „contracararea încercărilor actorilor externi (în primul rând Statele Unite, țările Uniunii Europene, Turcia și Ucraina) de a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova, de a consolida influența NATO și de a slăbi pozițiile Federației Ruse". Acesta are în vedere aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia, răspunsul Moscovei la UE, și la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, versiunea sa de NATO. Iar planul urmărește "neutralizarea" oricăror acțiuni ale guvernului moldovean pentru a expulza prezența militară rusă din Transnistria, o republică separatistă susținută de Moscova, recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei.
Moldova are o populație de aproximativ 2,6 milioane de locuitori. În primele luni ale invaziei Rusiei în Ucraina, a absorbit 430.000 de refugiați, mai mulți pe cap de locuitor decât orice altă țară. Economia incredibil de slabă a Republicii Moldova - este una dintre cele mai sărace țări din Europa - este în general văzută ca o vulnerabilitate majoră în cazul în care războiul declanșat de Rusia ar trece peste granițele sale. Perspectiva ca Putin să folosească Transnistria ca teren militar provoacă anxietate nu numai la Chișinău, ci și la Kiev și la Washington.
Cele trei direcții ale planului de destabilizare a Moldovei
Prim-ministrului moldovean Dorin Recean, care și-a preluat funcția abia luna trecută, i s-a arătat documentul săptămâna trecută. Recean, fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Sandu, a confirmat că planul Kremlinului reflectă ceea ce el și mulți din guvernul său liberal știau de mult timp. „Rușii au încercat de foarte mult timp să se asigure că Moldova nu are suveranitate asupra politicii sale externe", a declarat el.
Potrivit lui David Kramer, un fost oficial al Departamentului de Stat, „Deși abia recunoaște Moldova ca stat separat, documentul tratează Moldova ca pe un satelit maleabil asupra căruia poate exercita control și influență, încercând în același timp să blocheze influența occidentală. Este tipic pentru atitudinea Kremlinului față de toți vecinii săi și subliniază obiectivul de a menține o sferă de influență bine controlată".
Planul pentru Republica Moldova, din nou în paralel cu cel pentru Belarus, este împărțit în trei capitole diferite: sectorul politic, militar și de apărare, sectorul umanitar și sectorul comercial și economic. Aceste rubrici stipulează repere specifice pe care autorii ar dori să le atingă pe termen scurt (până în 2022), mediu (până în 2025) și lung (până în 2030). Acest ultim an-țintă, se precizează în document, ar trebui să vadă „crearea unor grupuri de influență pro-ruse stabile în cadrul elitelor politice și economice moldovenești".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News