„Avem o prezență la vot mai mare decât cum a fost cu patru ani în urmă, când am învins în turul doi. O să vedem cu cât va fi mai mare. Avem o participare foarte mare în diasporă, în Est și în Vest, dar și în stânga Nistrului. Nu vreau să vin acum cu aprecieri cum a avut loc acest scrutin. Primim semnale despre unele încălcări în special la votul din diasporă. De aceea o să mă abțin să dau aprecieri până vom acumula toată informația”, a spus Igor Dodon.
Potrivit estimărilor, pentru Maia Sandu au votat 54,7% dintre alegători, iar pentru Igor Dodon 45,3. Un al doilea exit poll, realizat de Compania „Intellect Group” în colaborare cu asociația SPERO, o creditează pe Maia Sandu cu 54.4 % din voturile alegătorilor, iar pe candidatul pro-rus Igor Dodon cu 45.2 %. Acest al doilea sondaj a fost realizat pe un eșantion de 16.511 persoane din 77 de localități și 100 secții de vot din Republica Moldova, potrivit jurnal.md. Primul sondaj a fost realizat pe un eșantion de 1.983 de persoane care au acceptat să răspundă din cei peste 5 mii contactați și are marja de eroare de 2,2 %, potrivit sursei citate.
Mii de moldoveni din diasporă s-au mobilizat şi au ieşit la vot
Astăzi, 15 noiembrie 2020, a avut turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Bătălia pentru scaunul de președinte s-a dat între Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, candidat independent susținut de Partidul Socialiștilor. Acesta din urmă este și președintele în exercițiu al Republicii Moldova. Mii de moldoveni din diasporă s-au mobilizat de la primele ore ale dimineții și au mers să-și exercite dreptul la vot. Cozi s-au format la multe secții de votare din străintate. Printre acestea se numără Verona, Milano, Berlin, Londra, Bruxelles și Paris. De asemenea, cetățenii ai Republicii Moldova au spus că și la București este aglomeraţie. În contextul pandemiei de coronavirus, autoritățile au venit cu un îndemn pentru diasporă ”să-și exercite dreptul la vot pe parcursul zilei cu respectarea strictă a normelor de conduită în vigoare din statele de reședință și să urmărească actualizările misiunilor diplomatice”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News