Doi cetăţeni americani au dispărut în estul Ucrainei

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Doi cetăţeni americani care au călătorit în Ucraina au dispărut în estul țării. Cei doi au mers ca luptători voluntari ai armatei ucrainene, dar rudele n-au mai primit de la ei nici o veste şi se tem că ar putea fi prizonieri de război.

Rudele a doi cetăţeni americani solicită autorităţilor SUA să-i localizeze, după ce nu au mai primit nici o veste de la aceştia. Cei doi au călătorit în Ucraina ca luptători voluntari ai armatei ucrainene.

Alexander Drueke, în vârstă de 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, şi Andy Huynh, de 27 de ani, din Hartselle, Alabama, au fost ultima dată în contact cu familiile lor pe 8 iunie şi nu s-au întors dintr-o misiune desfăşurată în regiunea Harkov din estul Ucrainei.

Rapoartele conform cărora cei doi bărbaţi au fost luaţi prizonieri de război de Rusia sunt neconfirmate, au declarat familiile şi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

„Ceea ce ştim oficial în acest moment de la Departamentul de Stat este că Andy şi Alex sunt dispăruţi”, a declarat Joy Black, logodnica lui Andy.

Casa Albă a făcut un apel public la adresa tuturor americanilor să nu călătorească în Ucraina, după ce au apărut rapoarte conform cărora doi americani au fost capturaţi de trupele ruse.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, a declarat reporterilor că, dacă rapoartele sunt adevărate, Statele Unite „vor face tot posibilul” pentru a-i recupera.

Citește mai departe: Ce se întâmplă de fapt cu copiii ucraineni adoptați în Rusia? ONU anunță anchetă 

 

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat miercuri că oficiul său anchetează cazuri de copii deportaţi forţat din Ucraina în Rusia şi oferiţi acolo unor familii ruse, spre adopţie, transmite AFP.

În faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, reunit la Geneva în a 50-a sesiune, Bachelet a afirmat că unii copii au fost "răpiţi din orfelinate".

Se presupune că din februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, mii de copii au fost strămutaţi din această ţară în Rusia, menţionează AFP. Încă din martie, ONU a atras atenţia asupra riscului de adopţii forţate de copii ucraineni, în special pentru cei 91.000 instituţionalizaţi la începutul războiului - majoritatea în estul Ucrainei, unde secesioniştii pro-ruşi se confruntau din 2014 cu forţele guvernamentale ucrainene.

"Suntem îngrijoraţi în privinţa presupuselor intenţii ale autorităţilor ruse de a permite strămutarea copiilor ucraineni în familii care trăiesc în Federaţia Rusă, (intenţii care) nu par să includă măsuri de reîntregire a familiilor, nici să respecte interesele copilului", a afirmat Bachelet în Consiliu.

"Vom continua să urmărim îndeaproape situaţia", a promis ea.

Adopțiile în situații de urgență



Săptămâna aceasta, Asfhan Khan, directoare regională pentru Europa şi Asia Centrală a Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a avertizat că "adopţia nu trebuie să aibă loc niciodată în timpul unei situaţii de urgenţă sau imediat după aceea". Ea a arătat că nu trebuie să se presupună că aceşti copii sunt orfani, ci "orice decizie de a strămuta un copil trebuie să aibă la bază interesul acestuia, iar orice strămutare trebuie să aibă loc benevol".

În privinţa copiilor trimişi în Rusia, UNICEF "colaborează îndeaproape cu mediatori şi reţele pentru a afla cum putem documenta cât mai bine astfel de cazuri", a explicat Khan, adăugând că în prezent nu este posibil accesul la copiii respectivi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel