Doi miliardari au cumpărat o localitate întreagă și au mărit chiriile la imobile. Efect neașteptat

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

O localitate cu istorie îndelungată a fost distrusă după ce proprietarii au cumpărat totul și le-au mărit chiriile locuitorilor. 

În inima Gwynedd-ului, Aberllefenni, o localitate cu o istorie de secole, a ajuns un „oraș-fantomă” după ce creșterea majoră a chiriilor a determinat plecarea a aproape jumătate dintre locuitori. Satul, cu o istorie strâns legată de industria mineritului, a fost cumpărat recent de o firmă de dezvoltatori imobiliari londonezi pentru suma de 1 milion de lire sterline, relatează Daily Mail.

Cumpărătorii, Walsh Investment Properties, conduși de un cuplu milionar, au aplicat o politică de ajustare a chiriilor la nivelul pieței, care a provocat nemulțumiri în rândul comunității. Spiritul care odată anima această localitate a fost, spun unii dintre foștii locuitori, „complet distrus”.

O comunitate pierdută: „Ne-am luat rămas-bun de la prieteni și vecini”

 

Aberllefenni a fost construit pentru muncitorii dintr-o mină de ardezie care datează din secolul al XVI-lea, doar că aceștia nu erau proprietari pe case. Decizia de a crește chiriile cu până la 60% a făcut ca majoritatea celor 16 case și căsuțe din sat să rămână goale.

„Este păcat ce s-a întâmplat cu acest loc”, spune Emlyn Jones, un locuitor în vârstă de 53 de ani.

„Am fost nevoiți să ne luăm rămas-bun de la mulți oameni care făceau din acest sat unul fericit. Spiritul satului a fost distrus. Am pierdut aproape jumătate dintre oameni pentru că chiriile au crescut enorm.”

Deși Jones își plimbă câinele în continuare pe drumurile satului, acesta descrie atmosfera ca fiind „deprimantă” și complet schimbată față de ceea ce era odată o comunitate unită.

Chirii „ajustate” și opinii împărțite

Nu toți locuitorii văd situația ca fiind rezultatul lăcomiei. Josh McNeilly, care locuiește într-una dintre casele din piatră, consideră că noii proprietari au făcut ceea ce era necesar. „Chiriile erau foarte mici înainte, așa că nu cred că sunt lacomi. Casele deveniseră degradate, iar unele aveau mucegai, deci trebuia investit în ele. Chiria mea a crescut de la 330 la 550 de lire pentru o casă cu două camere. E o creștere mare, dar nu nerezonabilă.”

Cu toate acestea, McNeilly recunoaște că spiritul comunității s-a pierdut. „Toată lumea se cunoștea. Oamenii se mutau aici ca să fie aproape de prieteni și familie. Acum, acest lucru s-a distrus.”

Printre cei care au ales să reziste schimbărilor este Sara Lewis, o femeie de 56 de ani care a organizat un protest chiar din casa ei. După ce chiria sa a fost majorată, Lewis a refuzat să plece, iar presiunea exercitată a determinat proprietarii să înghețe temporar chiria.

„Spiritul comunității a fost ucis. Este atât de liniște acum – un oraș-fantomă galez, în mijlocul munților. Este devastator ce s-a întâmplat. Sper să se schimbe ceva, dar cu toții riscăm să fim evacuați”, spune ea.

Un trecut glorios, un prezent sumbru

Aberllefenni este situat într-un peisaj montan spectaculos, aproape de pădurea Dyfi și la sud de Snowdonia, fiind o localitate cu o istorie bogată. Casele din centrul satului, construite în secolul al XVIII-lea pentru muncitorii din carierele de ardezie, sunt emblematice pentru trecutul industrial al regiunii.

După anii 1950, localitatea a fost deținută de familia lui John Lloyd, prin intermediul companiei Wincilate Limited. Recent, Walsh Investment Properties a achiziționat proprietatea, promițând modernizări semnificative.

„Cele mai multe proprietăți au beneficiat de chirii foarte mici timp de mulți ani, iar acest lucru nu este sustenabil în economia actuală. Considerăm că este corect și rezonabil să percepem o chirie la nivelul pieței. Toate proprietățile au fost inspectate în ianuarie 2023 pentru a planifica lucrările necesare de modernizare”, a declarat Chris Walsh, reprezentant al firmei.

Locuitorii rămași trăiesc cu teama că vor fi nevoiți să plece. În absența unei soluții care să îmbine modernizarea cu păstrarea accesibilității chiriilor, spiritul satului riscă să devină doar o amintire, pierdut în mijlocul munților din Țara Galilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel