Doi polițiști români, șoferi ocazionali de microbuz, închiși în Olanda. Au transportat ilegal o familie de moldoveni: „I-am adus la o nuntă“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Doi frați români, șoferi pe microbuz, au dus o familie din Moldova la Ter Apel, Olanda. Pentru o nuntă, spun ei, apărându-se. Pentru a solicita azil, spun pasagerii lor. Cei doi au ajuns în fața instanței și fost încarcerați pentru trafic de persoane.

 

 

Erau 12 persoane într-un Mercedes Vito cu nouă locuri. Șoferul și copilotul său, plus o familie de romi, formată din doi bărbați, cinci copii și trei femei, dintre care una însărcinată. Camioneta lor albă avea număr de înmatriculare lituanian. Când poliția a oprit vehiculul, toți au prezentat pașapoarte moldovenești. Șoferii au spus că pasagerii se îndreptau spre o nuntă.

Numai că "invitații la nuntă" au spus o cu totul altă poveste. Că au plătit 950 de euro (adulți - 120 de euro, copii - 70 de euro) pentru a merge la centrul de depunere a cererilor din Ter Apel și că acum urmau să solicite azil în Olanda, după ce anterior nu reușiseră acest lucru în Germania.

Valentin și Nicolae, cei doi șoferi, împreună cu un interpret, au ajuns în fața unui tribunal din Groningen, specializat în trafic de persoane. Ambii frați români sunt judecați pentru că au ajutat la trecerea ilegală de persoane și, potrivit procurorului, au câștigat fiecare câte 200 de euro din această activitate. 

 

Doi polițiști români, șoferi ocazionali de microbuz, băgați la închisoare, în Olanda

 

Frații insistă că urmau să lase familia la o nuntă. Copilotul Nicolae (44 de ani) este chiar ofițer de poliție. Cel mai tânăr, Valentin (41 de ani) lucrează în transportul penitenciar și face munci mărunte. El ar fi condus deja "un transport" în Germania. Clienții de atunci ar fi fost puși pe o listă de investigații internaționale de către justiția germană și sunt în continuare căutați.

Potrivit șoferilor români, abia dacă au schimbat o vorbă cu pasagerii, "pentru că nu le vorbim limba". Abia după ce au trecut granița, proprietarul microbuzului - creierul din spatele rețelei de trafic de persoane, potrivit justiției - le-a spus destinația exactă a nunții. "Prima dată când am auzit cuvântul "azil" a fost la poliția olandeză", insistă Valentin.

Procurorul și judecătorii refuză să creadă acest lucru. Poliția militară a adunat o grămadă de probe. Informațiile au fost culese la punctele de trecere a frontierei, pe baza biletelor găsite în autobuz, a aplicației și a conversațiilor telefonice. Chiar înainte de plecare, fratele cel mic l-a sunat pe Nicolae: "Mergem în Olanda, încărcăm și ne întoarcem fără. [...] Olanda-Moldova și gata", i-ar fi transmis Valentin. Mai puțin de cinci ore mai târziu, primește adresa centrului din Ter Apel, pe care o împărtășește mai târziu cu fratele său.

Deși românii neagă acuzațiile, pasagerii lor afirmă că le-au spus fraților că urmau să solicite azil în Olanda, lucru declarat de ei și la poliție. „Nici vorbă", sune Nicolae, iar fratele mai mic întărește: „Împuțiții, numai minciuni!".

 

Acuzați că au introdus ilegal în Olanda o familie de moldoveni: „I-am adus la o nuntă“

 

Când au fost arestați, șoferii români au declarat că s-au întâlnit cu pasagerii lor în Germania, însă aceștia fuseseră deja preluați de la granița româno-maghiară, nouă dintre ei se aflau în autocar, în timp ce ceilalți trei au trecut granița pe jos. Deoarece pasagerii urmau să solicite azil, șoferii au ajutat familia "să intre și să rămână ilegal în Olanda", consideră judecătorii olandezi. În conformitate cu Legea privind străinii, moldovenii nu pot rămâne în Olanda mai mult de 90 de zile.

Procurorul a cerut 20 de luni de închisoare pentru ambii frați, pentru că au ajutat la introducerea ilegală de ființe umane. Aceștia îndeplineau "un rol interschimbabil". "Traficul de persoane este o încălcare gravă a ordinii noastre juridice. Împreună ați contribuit la menținerea unui circuit ilegal". În anul arestării lor, un număr record de 1.207 moldoveni au solicitat azil în Olanda, față de patru, câți au fost cei mai mulți, cu cinci ani mai devreme.

„Toți pasagerii aveau un pașaport valabil, cu care se poate călători liber în Uniunea Europeană timp de 90 de zile. Cel mult, au fost prea mulți invitați la nuntă, înghesuiți în autobuz, dar asta nu este mai mult decât o încălcare a regulilor de circulație", se apară frații, prin avocatul lor. 

Instanța olandeză îi condamnă însă pe cei doi frați pentru trafic de persoane, după ce ar fi introdus ilegal familia în Olanda, în schimbul unor sume de bani, suspectând că știau din momentul plecării că vor merge cu mașina la centrul din Ter Apel pentru solicitanții de azil. Ambii primesc o pedeapsă cu închisoarea pentru 71 de zile, în arest preventiv, la care se adaugă alte 198 de zile de probațiune. Perioada de probă a acestora este de trei ani.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel