Secția penală a Curții Supreme (CS) a confirmat sentința prin care doi români au fost condamnați la trei ani de închisoare și la plata în comun a peste 4.000 de euro pentru că au fost responsabili de furturi continue din localuri deschise publicului din sudul insulei Tenerife.
Aceștia sunt acuzați că au comis infracțiuni în aproximativ douăsprezece magazine în cursul anului 2016, furând în general băuturi alcoolice, tutun și cărți poștale. Deși în unele cazuri vinovăția lor nu a putut fi stabilită, cu o ocazie au furat 140 de pachete de țigări, șase sticle de vodcă, 400 de cărți poștale și diverse echipamente sportive.
Închisoare și 1.700 de euro bani de plătit pentru pagube
Procesul judiciar a început în 2017 la Judecătoria Arona, iar în 2021 procesul a avut loc la Tribunalul Provincial. La sfârșitul anului 2022, Înalta Curte de Justiție a Insulelor Canare (TSJC) a ratificat aceeași condamnare și l-a achitat pe unul dintre cei acuzați inițial. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, acestora li s-a impus obligația de a sta la o distanță de 300 de metri de magazinele în care au fost comise jafurile timp de trei ani.
În ceea ce privește despăgubirile, ei trebuie să plătească împreună aproape 1.700 de euro unuia dintre magazine, unul dintre inculpați va trebui să restituie 1.580 de euro pentru bunurile furate, iar celălalt va trebui să plătească 514 euro. De asemenea, ei vor trebui să despăgubească un supermarket din Fañabé cu 312 euro.
Cei trei inculpați, de naționalitate română, au fost judecați în 2021 pentru că ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional și ar fi comis jafuri continue în Arona, folosind chiar și forța în unele ocazii. Inițial, procurorul a cerut 9 ani de închisoare și plata a 5.000 de euro pentru fiecare dintre ei.
Românii furau zilnic și în mod coordonat
Oamenii de afaceri și personalul întreprinderilor afectate au susținut că inculpații acționau zilnic și în mod coordonat. În timp ce unii supravegheau și distrageau atenția angajaților, alții comiteau jafurile, în timp ce unul dintre ei aștepta în mașină.
La stabilirea pedepsei, s-a ținut cont de întârzierea nejustificată, deși în recursul la CS se susține că această circumstanță atenuantă nu a fost aplicată și, prin urmare, solicită achitarea sau o reducere și mai mare a pedepsei, considerând că aceasta ar trebui să fie de maximum un an sau doi ani.
Se argumentează că au fost arestați în 2017 și că prima sentință a fost pronunțată abia la sfârșitul anului 2021, patru ani mai târziu, ceea ce este considerat o întârziere nejustificată foarte calificată. Cu toate acestea, aceste argumente fuseseră deja respinse atunci când dosarul a ajuns în fața Secției penale a TSJC la sfârșitul anului trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News