Doi români, condamnați la închisoare în Spania pentru că au exploatat muncitori străini. Le dădeau 30 de euro pe zi

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Doi români au fost condamnați în Spania, fiind găsiți vinovați de justiție pentru exploatarea muncitorilor străini. 

Doi antreprenori de origine română au fost condamnați la închisoare în Spania, după ce au fost găsiți vinovați de exploatarea muncitorilor străini. Potrivit autorităților, cei doi au angajat imigranți fără acte pentru a lucra pe câmpurile din localitatea Muriel de Zapardiel, în provincia Valladolid.

Muncitorii erau duși pe câmp la cules de cartofi

 

În august 2021, Inspecția Muncii, cu sprijinul Gărzii Civile, a efectuat o descindere la o fermă unde cei doi antreprenori angajaseră o echipă de 15 muncitori temporari din România, Senegal, Maroc și Honduras. Acești muncitori lucrau la strângerea cartofilor manual, însă majoritatea nu dețineau documente legale pentru a lucra în Spania. Mai mult, niciunul dintre ei nu era înregistrat în sistemul de securitate socială, iar zece dintre aceștia se aflau ilegal în țară, scrie publicația spaniolă Diario de Valladolid.

La apariția autorităților, unii muncitori au încercat să fugă, dar au fost rapid prinși de agenții Gărzii Civile. În timpul interogatoriilor, mărturiile oferite au fost contradictorii. Unii muncitori au declarat că Sheger M.T., cunoscut sub numele de „Mario”, era cel care le plătea salariile și îi angaja, în timp ce alții l-au indicat pe Alin M.D. ca fiind responsabilul.

Cei doi români spun că nu au avut timp de acte

 

Alin M.D. s-a apărat susținând că muncitorii l-au asigurat că aveau documentele necesare și că, din cauza urgenței lucrărilor agricole, nu a avut timp să îi înregistreze în mod oficial. Cu toate acestea, ancheta Inspecției Muncii a relevat că salariile plătite erau sub standardele legale. Unii muncitori primeau între 30 și 49 de euro pe zi, sub salariul convenit de 50 de euro.

Procurorul a cerut o pedeapsă de trei ani de închisoare și o amendă de 4.500 de euro pentru Alim M.D., ca autor principal al infracțiunii, și pentru Sheger M.T., în calitate de colaborator. Procuratura a subliniat că cei doi antreprenori au profitat de vulnerabilitatea muncitorilor, angajându-i fără contracte și în deplină cunoștință de cauză că aceștia se aflau ilegal în țară.

În apărarea lor, cei doi au declarat că situația a fost o neînțelegere și că au respectat drepturile muncitorilor. Avocatul lor a cerut achitarea, argumentând că acuzațiile sunt simple încălcări administrative, nu infracțiuni penale.

 

--------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel