Doi români din Germania au exploatat fără milă zeci de muncitori în construcții, tot români. Angajați ilegal și cazați în condiții mizerabile

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Cei doi români în sala de judecată
Cei doi români în sala de judecată

Doi români din Germania sunt acuzați că au exploatat mai mulți muncitori în construcții, tot români, pe care i-au angajat ilegal și i-au cazat în condiții mizerabile. 

Doi români, tată și fiu, sunt acuzați de sclavie și trafic de persoane la Berlin, Germania. 

Potrivit publicației Kurier.de, cei doi sunt suspectați că ar fi recrutat ilegal muncitori pe care i-ar fi cazat în condiții inumane pe șantierele din capitala germană. Conform acuzațiilor procuraturii, Constantin L., în vârstă de 52 de ani, considerat principalul inculpat, și-ar fi asigurat veniturile prin angajarea ilegală a lucrătorilor români, majoritatea provenind din medii extrem de sărace. 

Acești muncitori ar fi fost ademeniți cu promisiuni false și transportați la Berlin într-un microbuz supraaglomerat, unde erau cazați în spații improprii. În camerele mici în care locuiau până la opt persoane, aceștia erau nevoiți să împartă o singură saltea așezată direct pe podea. Muncitorii lucrau adesea în schimburi de câte zece ore, șase zile pe săptămână.

Între noiembrie 2015 și iulie 2020, Constantin L. ar fi recrutat între 50 și 70 de muncitori pe an pentru lucrări de demolare pe șantierele din Berlin. El este acuzat de 38 de infracțiuni, inclusiv evaziune fiscală, fiind suspectat că a folosit facturi false și a evitat plata contribuțiilor sociale în valoare de 456.552 de euro. 

Cum erau păcăliți muncitorii români

 

Anchetatorii susțin că sistemul de exploatare pus la punct de Constantin L. și fiul său, în vârstă de 34 de ani, era bine organizat și bazat pe un mecanism sofisticat de manipulare. Muncitorii erau plătiți mult mai puțin decât li se promisese inițial, câte 12 euro pe oră, dar la sfârșitul lunii primeau doar între 300 și 600 de euro. Diferențele erau reținute sub pretextul acoperirii costurilor de transport, hrană și cazare, iar prima lună de muncă era adesea considerată o perioadă de probă, fără remunerație.

Mai mult, Constantin L. ar fi folosit tactici de intimidare pentru a-și menține controlul asupra muncitorilor, recurgând la amenințări și violență fizică. Se pare că erau organizate „apeluri de seară” la ora 21, unde muncitorii care încălcau regulile erau pedepsiți prin bătăi.

Procesul a fost întârziat din cauza problemelor de personal din sistemul judiciar, iar acum se ia în considerare posibilitatea unui acord care ar putea reduce semnificativ pedepsele solicitate. Următoarea ședință a procesului este programată pentru joi, 29 august.

 

------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel