Doi soți români din Spania țineau în sclavie mai mulți compatrioți cu dezabilități: îi puneau să cerșească, îi amenințau și agresau

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

O rețea de traficanți români a fost destructurată de poliția spaniolă, după ce un cerșetor și-a făcut curaj și a raportat că este ținut în sclavie în Madrid și forțat să cerșească pe stradă.

Victimele unei rețele de traficanți care nu vorbeau spaniolă au raportat poliției că locuiau în sclavie în Madrid, fiind forțate să cerșească pe stradă. Doi români, care coordonau o rețea de traficanți de persoane, au ajuns la închisoare.

Într-o zi,  un român care locuiește în Spania de mai bine de 20 de ani s-a apropiat de o persoană fără adăpost, care cerșea pe străzile din Madrid și pe care a identificat-o drept compatriot. Au început să vorbească și românul l-a întrebat pe cerșetor cum a ajuns în Spania și unde locuiește.

Interlocutorul său i-a povestit o realitate a sclaviei, în care era obligat să cerșească pe stradă 12 ore pe zi, neputând păstra nimic din ceea ce aduna și era controlat de un cuplu căsătorit, care îl amenința mereu.

 

Un cerșetor și-a făcut curaj și a mers la poliție

 

Românul l-a sfătuit pe cerșetor să meargă la o secție de poliție pentru a depune plângere, dar acesta, la început, a ezitat. În cele din urmă, au mers împreună la poliție, unde românul fără adăpost a povestit despre amenințările și bătăile primite de la exploatatorii săi.

În cele din urmă, polițiștii au reușit să-i rețină pe cei doi soți, care conducea o organizație infracțională, care recruta persoane cu dizabilități în România pentru a le obliga să cerșească și să locuiască pe străzile din Spania, scrie elpais.com.

Primul reclamant a vorbit cu alte victime pe care le cunoștea și care fuseseră recrutate de același cuplu. Toate aveau un anumit grad de handicap fizic sau psihic. 

După acea conversație, încă șapte cerșetori români au mers la diferite secții de poliție pentru a cere ajutor. „Aproape niciodată nu se întâmplă ca victimele să vină singure la noi. După ce ajung în Spania, victimele sunt înșelate, sunt în afara sistemului și nici măcar nu vorbesc spaniola”, a declarat un agent al Poliției spaniole.

În acest caz, românul care s-a oprit într-o zi să vorbească cu un compatriot fără adăpost a fost cheia pentru ancheta demarată de polițiști.

„L-a însoțit, l-a ajutat să se exprime la început până la sosirea interpretului. Ne-a spus că era foarte supărat că de alți profită de acești oameni”, spune polițistul.

 

Infractorii le promiteau un viitor fără griji în Spania

 

Recrutarea lor avea loc ca în multe alte cazuri de trafic de persoane. O persoană din România identifică cele mai vulnerabile persoane și le oferea un viitor în Spania. Le spunea că vor câștigă mulți bani cerșind acolo și le propune să le plătească un bilet de avion. 

Atât cerșetorii, cât și criminalii provin din aceeași regiune și există chiar legături de familie între ei. La început, persoanele cu dizabilități primeau sume mici de bani, dar, odată cu trecerea timpului, erau amenințate și agresate fizic.

„Am văzut cum unul dintre infractori a împins un cerșetor într-un perete și l-a strâns de gât”, mai precizează polițistul.

Atât victimele, cât și membrii rețelei locuiau în condiții insalubre în cocioabe sau în apartamente și spații ocupate ilegal. Poliția a depistat că cei doi soți români au trimis 60.000 de euro în țara de origine, în doi ani. 

Membrii rețelei infracționale făceau tururi zilnice pentru a strânge banii obținuți de cerșetori  și pentru a-i supraveghea dacă vorbesc cu cineva sau ascund banii. La finalizare anchetei, cei doi soți români au ajuns în arest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel