Nick Köppel (19 ani) și Thomas Fritsch (25 de ani) studiază asistența socială la Universitatea de Științe Aplicate din Coburg - de aici au pornit pe bicicletă, pe 13 martie, spre locul de stagiu aflat la 15.000 de kilometri distanță.
Doi studenți la asistență socială de la Universitatea de Științe Aplicate din Coburg își încep semestrul de practică internațională cu o campanie de caritate. Thomas Fritsch și Nick Köppel au pornit astăzi, luni, 13 martie 2023, din Coburg, în condiții de iarnă, într-o călătorie pe bicicletă de 15.000 de kilometri până în România. După cum explică redactorul științific al Universității Coburg, Natalie Schalk, ei strâng donații pentru casa de copii BuKi.
Studenți din Germania pedalează pentru a strânge fonduri pentru copiii români
"Unii copii au urme de mușcături de șobolani pe față. Pentru că aceștia se strecoară pe acolo și îi atacă pe copii". Thomas Fritsch descrie frigul, foamea și temerile sociale din barăcile din mahalaua de romi Cidreag din România. "Mulți dintre părinți lucrează în Germania, în marile măcelării sau în construcții de drumuri. Copiii sunt lăsați să se descurce singuri". Nick Köppel adaugă că este vorba despre ruperea spiralei sărăciei, potrivit infranken.de.
În centrul de zi al inițiativei germane BuKi, copiii beneficiază de educația Cidreag, de îngrijire pedagogică și de două mese pe zi. Fritsch și Köppel, studenți la asistență socială la Universitatea de Științe Aplicate din Coburg, au vizitat casa BuKi o singură dată până acum. În următoarele șase luni, ei vor sprijini unitatea în calitate de stagiari. Și vor să aducă bani cu ei în stagiul lor: Luni, 13 martie, au pornit de la Universitatea de Științe Aplicate din Coburg într-o excursie caritabilă pe bicicletă care îi va duce prin Austria și Ungaria până la Cidreag, județul Satu Mare.
Scopul: trei săptămâni, 15.000 de kilometri, 12.000 de euro
Studenții trebuie să parcurgă aproape 15.000 de kilometri pentru a ajunge la stagiul lor de practică. Ei au nevoie de 8,50 euro pe kilometru pentru a-și atinge obiectivul: vor să strângă 12.000 de euro pentru a finanța masa de prânz pentru aproximativ 50 de copii din casa BuKi timp de un an.
"Sperăm la donații mai mari din partea companiilor, dar suntem recunoscători și celor care au cinci euro de dat - fiecare euro contează", spune Fritsch. Ei își documentează călătoria pe Facebook și Instagram și fac trimitere la site-ul web al asociației BuKi-Hilfe, unde masa de prânz din BuKi-Haus poate fi susținută pur și simplu printr-un cont de donație sau prin PayPal. "Cei care doresc să ne urmărească călătoria pot, de asemenea, să intre pur și simplu: Tom și Nick pedalează pentru BuKi", spune Köppel.
Ei plănuiesc trei săptămâni pentru călătoria de iarnă cu bicicleta, vor dormi cu prietenii proiectului, în mănăstire, într-un cort. "Suntem amândoi sportivi și am vrut să începem cu o acțiune specială pentru a atrage atenția asupra faptului că oamenii din Europa trăiesc în condiții neumane".
Părinții copiilor lucrează în Germania: „Unii dintre ei au urme de mușcături de șobolan pe față"
În urmă cu câteva zile, organizația Save the Children a prezentat raportul său privind sărăcia copiilor în Europa. Potrivit celor mai recente cifre din 2021, riscul de sărăcie era cel mai ridicat în România, unde 41,5% dintre copii erau expuși riscului de sărăcie. Grupul de populație romă trăiește la marginea societății într-una dintre cele mai sărace țări din Europa. "Asistența socială este, de asemenea, internațională", explică Fritsch. "Cred că faptul de a cunoaște realități de viață complet diferite te face, de asemenea, mai flexibil în gândire și îți ușurează munca de a-ți pune la îndoială în mod critic propriile acțiuni: "Este asta ceea ce își doresc oamenii?". Și în ce măsură îi ajută cu adevărat?". În profesia lor, ei se vor confrunta ulterior din nou și din nou cu faptul că oamenii trebuie să se descurce acolo unde se află, în mediul lor respectiv. "Acesta este scopul final", spune studentul.
Fritsch vorbește despre cum îi afectează mediul înconjurător în timp ce pedalează: "Observi mai clar cum se schimbă, cum se schimbă oamenii, limba". Asistenții sociali în devenire au la dispoziție 15.000 de kilometri pentru a se apropia de mediul de viață al oamenilor din Cidreag. "S-au schimbat deja multe de când a început proiectul BuKi, în urmă cu 12 ani". Köppel relatează despre alimentarea cu apă de care dispun acum multe colibe. "Există un sistem de colectare a gunoiului care, de asemenea, funcționează mai mult sau mai puțin". Iar dacă ciclismul caritabil merge conform planului, va exista un prânz cald pentru 50 de copii timp de un an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News