Doliu în Italia: crește prețul cafelei la bar. "Ne îndreptăm spre 2 euro pentru o ceașcă"

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Prețul cafelei la bar, subiect de discuție în Italia (Foto: Freepik)
Prețul cafelei la bar, subiect de discuție în Italia (Foto: Freepik)

Creșterea constantă a prețului cafelei ridică semne de întrebare în rândul consumatorilor din Italia, unde se vorbește despre posibilitatea ca prețul unei cești de espresso la bar să ajungă la 2 euro. Deși prețul angro al cafelei continuă să crească, există divergențe de opinie între experți și organizațiile de consumatori.

Fabrizio Ghidini, vicepreședintele Federației Consumatorilor (Federcosumatori), a declarat pentru publicația Fanpage.it că prețul cafelei la bar nu reflectă costul materiei prime.

"Periodic, ne confruntăm cu majorări ale prețului cafelei, ultima dată fiind justificată de creșterea prețurilor la energie. Deși costurile energiei au scăzut, prețul cafelei a rămas neschimbat. În prezent, reducerea producției de cafea și creșterea costurilor de transport sunt elemente reale, dar propunerea de a majora prețul unei cești la bar la 2 euro este o exagerare uriașă”, a explicat Ghidini.

Acesta a subliniat că într-o ceașcă de cafea se folosesc doar 7-9 grame de cafea, iar costul materiei prime este „infinitesimal” în comparație cu prețul final pe care consumatorul îl plătește.

„Creșterea prețului cafelei la 2 euro sugerează posibile speculații în lanțul de aprovizionare”, a adăugat el, menționând că piața cafelei este foarte speculativă și dominată de câțiva mari jucători globali.

Prețul cafelei nu ar trebui sa fie fix

 

De cealaltă parte, Luigi Morello, președintele Institutului Italian al Espressoului, a explicat că prețul cafelei nu ar trebui să fie fix, ci să reflecte calitatea produsului și serviciilor oferite.

„Prețul cafelei brute a crescut constant în ultimele 18 luni, iar prăjitorii se confruntă cu dificultăți în achiziționarea materiei prime. Deși există o percepție greșită că prețul cafelei trebuie să fie fix, în realitate calitatea este cea care ar trebui să determine prețul”, a spus Morello.

El a subliniat că un preț de 2 euro poate fi justificat dacă produsul și serviciile sunt de înaltă calitate, inclusiv echipamentele și instruirea baristilor. „Este greșit din punct de vedere conceptual să spunem că un euro este prețul corect și doi euro este prea mult. Calitatea trebuie plătită”, a concluzionat Morello.

În timp ce dezbaterile continuă, consumatorii italieni se pregătesc pentru o posibilă majorare a prețurilor la cafea, în contextul unui lanț de aprovizionare afectat de multiple provocări. Processul de ajustare a prețurilor pare inevitabil, însă rămâne de văzut în ce măsură va fi acceptat de public.

„La fel cum există o diferență între două pahare de vin și nimeni nu este surprins. La fel cum nu există un preț fix pentru ulei sau vin, pentru care suntem obișnuiți să plătim în funcție de calitate, același lucru ar trebui să intre în mentalitatea cafelei. Multe lucruri nu sunt percepute și apreciate, cum ar fi trucurile baristului de a curăța de fiecare dată portafiltrul. Adevărul este că oamenii caută adesea o doză rapidă de cofeină mai degrabă decât o cafea, dar dacă cineva caută o băutură de calitate, lucrurile se schimbă”, a continuat Morello, subliniind: "În realitate, ar fi încă greșit să trecem la doi euro pentru toată lumea, deoarece vom plăti mai mult pentru cafele care valorează deja mai puțin astăzi. De fapt, multe cafele nu merită nici măcar un euro, în timp ce altele ar putea fi deja plătite mai mult. Trebuie plătită pentru ceea ce este și nu este ușor. Cu toate acestea, este cert că această categorie suferă în prezent, deoarece cei care vând cafea au o marjă redusă, iar costurile materiei prime nu pot fi întotdeauna transferate barista-ului și nu pot fi întotdeauna transferate consumatorului final. De aceea, se speră că această situație poate fi remediată, chiar dacă nu mâine.

Soluții posibile la creșterea prețului cafelei


Cu toate acestea, nu există o soluție concretă la această dinamică a prețului cafelei. „Nu există nicio soluție pentru că suntem pe o piață liberă și, fiind o piață internaționalizată, niciun stat nu are posibilitatea de a interveni. Companiile știu acest lucru și pe tema prețurilor se mișcă foarte nonșalant”, subliniază vicepreședintele Federcosumatori, concluzionând: ”Consumatorul poate decide să plătească în continuare, considerând că nu poate renunța la cafea sau la calitatea cafelei, sau poate decide să consume mai puțin sau să consume mai puțină cafea în restaurante unde are un cost foarte ridicat și să treacă la consumul casnic. Evident că este dificil să reduci consumul pentru că este un produs înrădăcinat și chiar și în supermarketuri costul a crescut.”

 

--------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel