Iată articolul dedicat celor trei români, Andrei, Patrizia și Bianca, din publicația italiană Il Gazzetino:
"Am văzut acea tragedie desfășurându-se în fața ochilor noștri, din momentele în care părea că pot reuși să iasă la mal, până când forța implacabilă a curentului i-a târât și înghițit. Și până la punctul în care salvatorii nu au putut face nimic pentru a-i salva. Soarele a revenit acum pe plaja Premariacco, dar acel loc cuibarit în vegetația verde și luxuriantă pare să-și fi pierdut inocența. Revenind pe plaja cu pietriș, apropiindu-ne de acel tufiș, de zona insulei în care Cristian, Patrizia și Bianca se agățaseră de ultima lor speranță de a se salva, ne dă fiori. Dar nu este prima dată când se produce o asemenea tragedie pe Natisone.
Douăzeci de ani mai devreme: un tânăr de 15 ani a fost înghițit de Natisone
Era iulie 2004 când Richard Falfa Kadjo, în vârstă de 15 ani, și-a pierdut viața pe Natisone. Alături de el erau frățiorul, vărul său și un grup de prieteni. Calea urmată, acea potecă bătută între copacii înalți care coboară drept până la apă, este aceeași pe care după douăzeci de ani, au urmat-o cei trei tineri români care au fost înghițiți de apă.
La acea dată, drama s-a petrecut cu câteva minute înainte de ora 16:00. Tânărul de 15 ani și prietenii lui s-au mutat într-o zonă mai puțin aglomerată pentru a se juca în apă. Cu toate acestea, lipsa de cunoaștere a râului îi făcuse să se apropie de pod, la gura defileului, printre vârtejurile de apă. În câteva clipe au fost duși de curent spre apa mult mai adâncă. La câțiva metri în față, râul s-a scufundat într-o groapă. Încercările de a-l aduce înapoi la țărm au fost disperate, dar forța curentului a fost mai puternică și în scurt timp băiatul a fost aspirat în apă.
Cristian, Patrizia și Bianca
Natisone, unde la 20 de ani distanță au murit Cristian, Bianca și Patrizia, va deveni un râu căruia mulți îi vor atașa eticheta de "râul ucigaș".
O tragedie care s-a întins pe 24 de zile. Abia ieri a fost găsită ultima persoană dispărută și va fi o rană greu de vindecat. Pentru cei trei tineri români a fost doar o după-amiază în care au căutat să facă fotografii. Ei nu au vrut să facă baie și să încalce interdicția de scăldat. Au respectat râul, nu au contestat natura, așa cum unii s-au grăbit să susțină. Ceea ce i-a trădat era însăși natura, care i-a atras acolo și în scurt timp s-a întors împotriva lor, devorându-i brusc.
Plaja Premariacco și semnul rupt
Care va fi soarta plajei Premariacco? Va deveni din nou aglomerată în zilele toride de vară? Între timp, la locul tragediei, semnul care interzice înotul și avertizează asupra pericolului de înec a fost rupt.
"Există un avertisment în trei limbi", explică primarul "tocmai ca să fie de înţeles şi de turiştii străini".
"Suntem una dintre puţinele municipalităţi care au pus indicatorul cu semnul de pericol. Sunt trei în cele mai multe puncte importante de acces la râu, în Paderno, Orsaria și Premariacco".
Dar se mai poate face ceva? Momentan se pare că nu există soluții. Accesul la râu se poate face prin foarte multe locuri și „nu se poate interzice să intri în Natisone” comentează primarul care explică și că soluția de a avea agenți care monitorizează zonele de acces nu este una practică.
"Ar fi nevoie de mii de agenți care să monitorizeze toate punctele de intrare. Oricine intră în apă, însă, știe că riscă să fie sancționat".
Între timp, astăzi la Premariacco este doliu pentru a onora memoria lui Cristian Molnar, al cărui trup a fost găsit ieri, în timpul celei de-a douăzeci și patra zile de căutăre. Întreaga comunitate se va uni în jurul fratelui Petru Radu, înainte ca trupul să se întoarcă în România, unde va fi înmormântarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News