„Dracula este probabil una dintre cele mai ușor de recunoscut figuri din poveștile de groază din întreaga istorie. Inspirație pentru cărți, filme și povești, legendarul conte vampir care bea sângele victimelor sale, dormea în sicriu, ura usturoiul și murea la lumina soarelui își are originile în legenda unui nobil transilvănean din secolul al XV-lea: Vlad "Țepeș" ("Împăratul" în limba română) Dracula“, relatează presa spaniolă despre domnitorul român Vlad Țepeș.
„Acest prinț din regiunea istorică a Valahiei (în sudul României) este cunoscut în istoria României pentru că și-a salvat principatul de invaziile maghiare și otomane. Totuși, și mai mult amintită este cruzimea sa: obișnuia să își tragă în țeapă inamicii, dar și civilii, pentru a-și teroriza adversarii, potrivit National Geographic. Reputația crudă și nemiloasă a prințului Vlad l-a inspirat pe scriitorul irlandez Bram Stoker să creeze figura contelui Dracula în cartea sa din 1897, o lucrare care a pus bazele acestei creaturi mitice al cărei mit își are originea cu secole mai devreme.
Cu toate acestea, deși figura face parte din cultura populară ca fiind un prădător nemilos de sânge, adevărul este că acesta era vegan. Acest lucru este confirmat de un studiu al prințului realizat de Universitatea din Catania, care constată, de asemenea, că personajul regal avea într-adevăr o relație foarte specială cu sângele“, relatează 20 minutos despre cel supranumit Dracula.
O analiză a scrisorilor sale concluzionează că Vlad Țepeș era vegan
Într-un studiu publicat în revista Analytical Chemistry, cercetătorii de la Universitatea din Catania au analizat chimic urme de salivă, transpirație și amprente într-o serie de scrisori scrise de prinț în secolul al XV-lea. Întrucât nu au fost găsite urme de proteine animale, cercetătorii au ajuns la concluzia că Dracula avea o dietă "strict vegetariană", potrivit National Geographic.
Studiul relevă, așadar, că adevăratul Vlad Dracula nu era un prădător însetat de sânge care sugea sângele victimelor sale, ci dimpotrivă. Cu toate acestea, personajul real seamănă totuși cu versiunea sa legendară, tocmai prin acel element cel mai caracteristic: sângele.
Plângea lacrimi de sânge din cauza unei boli
Cercetările efectuate de analiști au ajuns la concluzia, pe baza acelorași scrisori și documente, că este foarte probabil ca Dracula să fi plâns sânge. Asta pentru că prințul suferea, potrivit cercetărilor, de o boală cunoscută sub numele de hemolacria, o afecțiune care îl făcea să plângă literalmente cu lacrimi de sânge. Acest lucru era adesea un semn al unor posibile boli, de la conjunctivită la tumori la nivelul aparatului lacrimal.
Plânsul lacrimilor însângerate era, de asemenea, un semn al ceva malefic: o manifestare diabolică, conform folclorului din Evul Mediu, așa că este foarte posibil ca această trăsătură să fi generat sau să fi sporit legenda lui Dracula ca ființă supranaturală. Cuvântul "dracul", de fapt, înseamnă "diavol" în limba română modernă.
Deși Bram Stoker a făcut celebru în întreaga lume personajul istoric, acesta nu a fost singura sursă de inspirație a scriitorului pentru Dracula cel mitic: autorul s-a inspirat din alte romane folclorice și din personaje istorice nemiloase și sângeroase. Aceasta este povestea din spatele unei legende care și-a câștigat un loc de frunte printre figurile horror de-a lungul secolelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News