Acesta a reiterat obiectivele administrației sale de a transforma Statele Unite într-o "superputere de producție" și a spus că acele companii care nu produc pe teritoriul american vor fi supuse unor tarife majorate, cu scopul de a consolida economia SUA, relatează Yonhap și dpa.
„Mesajul meu pentru fiecare afacere din lume este foarte simplu: Vino să-ți faci produsul în America și îți vom oferi printre cele mai mici taxe ale oricărei națiuni de pe Pământ. Le reducem foarte substanțial chiar și de la reducerile inițiale de taxe”, a declarat Trump în discursul său adresat liderilor economici din Davos.
Președintele a continuat să avertizeze că, în cazul în care companiile aleg să-și mute producția în alte țări, acestea vor fi penalizate cu tarife variate, încasările urmând să fie redirecționate către trezoreria americană. "Aceste sume – de sute de miliarde sau chiar trilioane de dolari – vor contribui la consolidarea economiei noastre și la plata datoriei naționale”, a precizat liderul de la Casa Albă.
Relații comerciale “echitabile” și noi condiții pentru NATO
Un alt punct central al discursului lui Donald Trump a fost tema relațiilor comerciale globale, președintele criticând deficitele comerciale masive ale SUA cu China, mai multe țări asiatice și Uniunea Europeană. Trump s-a arătat nemulțumit de faptul că SUA continuă să fie tratate „foarte nedrept” de blocul comunitar și a atras atenția că regulile comerciale ale UE dezavantajează produsele americane. „Nu vom tolera aceste deficite comerciale”, a subliniat el.
Mai mult, liderul american a reiterat cererea sa ca statele membre NATO să aloce cel puțin 5% din PIB pentru cheltuielile de apărare, mult peste limita de 2% stabilită în 2014. Acest efort, potrivit lui Trump, este necesar pentru a menține securitatea și stabilitatea Alianței Nord-Atlantice.
Președintele american a subliniat, de asemenea, importanța independenței energetice pentru stimularea economiei naționale. Cu privire la eforturile sale de a crește producția de petrol și gaze, Trump a declarat că acest lucru va reduce costurile bunurilor și serviciilor și va ajuta Statele Unite să devină nu doar o „superputere de producție”, ci și capitala mondială a inteligenței artificiale și a criptomonedelor.
Critici la adresa Uniunii Europene
În discursul său, care a durat aproape o oră, Trump a lansat critici dure la adresa Uniunii Europene. Acesta a acuzat blocul comunitar că refuză să cumpere produse agricole și autovehicule americane, considerând că regulile comerciale impuse de UE afectează economia Statelor Unite. "Statele Unite sunt tratate foarte nedrept și foarte rău de către Uniunea Europeană. Încerc să fiu constructiv, pentru că iubesc Europa, dar aceste deficite comerciale nu pot fi tolerate", a spus liderul american.
De asemenea, Trump a reafirmat intenția sa de a introduce noi tarife de 10-20% pentru importurile din UE, o măsură pe care o consideră esențială pentru protejarea industriilor autohtone și reducerea deficitului comercial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News