Donald Trump cere țărilor NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare: "Voi rămâne cu ele dacă plătesc" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a relansat dezbaterea privind cheltuielile militare ale țărilor membre NATO și a cerut a acestea să majoreze bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul național. 

Declarațiile sale vin în contextul unor critici repetate privind contribuțiile financiare insuficiente ale aliaților europeni în cadrul Alianței Nord-Atlantice. „Ele pot toate să și-o permită”, a afirmat Trump într-o conferință de presă organizată la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida.

„Acestea ar trebui să fie 5%, nu 2%”, a adăugat liderul american, care urmează să preia oficial mandatul la Casa Albă pe 20 ianuarie.

Trump și-a exprimat într-un mod tranșant lipsa de considerație pentru NATO, pe care o consideră depășită și incapabilă de a face față noilor provocări de securitate. Criticile sale sunt susținute de percepția că SUA suportă o povară financiară disproporționată pentru protecția aliaților europeni.

„Dacă își plătesc facturile și dacă eu cred că ne tratează într-un mod corect, răspunsul este absolut: voi rămâne cu NATO”, a explicat Trump într-un interviu recent.

Temeri cu privire la reacția lui Trump în privința unui atac asupra unei țări NATO

 

Aceste poziții ale liderului american nu sunt noi, dar au generat o undă de panică în Europa, mai ales în timpul campaniei sale electorale. Atunci, el a sugerat că SUA ar putea refuza să intervină pentru apărarea membrilor NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru apărare, o poziție percepută ca o amenințare directă la adresa securității europene, într-un context marcat de tensiuni cu Rusia.

Angajamentele financiare ale statelor NATO au fost stabilite în 2014, la summitul din Țara Galilor, la scurt timp după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Atunci, liderii au convenit ca fiecare stat membru să aloce cel puțin 2% din PIB pentru cheltuieli militare. Cu toate acestea, în prezent, doar 23 din cele 32 de țări membre respectă acest prag, fapt care alimentează nemulțumirile liderului american.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a subliniat recent importanța investițiilor mai mari în apărare. „Europa trebuie să cheltuiască mult mai mult pentru a-și asigura securitatea”, a declarat acesta luna trecută, avertizând asupra riscurilor unui dezechilibru financiar în cadrul alianței.

Vor putea țările europene să suporte o astfel de cerință?

 

Experții consideră că solicitarea lui Trump de a crește contribuțiile la 5% din PIB reprezintă o provocare majoră pentru majoritatea statelor membre. De exemplu, Germania, a patra economie mondială, alocă în prezent aproximativ 1,7% din PIB pentru apărare și s-a confruntat cu critici dure din partea Washingtonului pentru că nu a respectat pragul de 2%. O astfel de creștere ar implica un efort bugetar considerabil pentru statele europene, mai ales că multe dintre ele se confruntă cu constrângeri economice severe.

Mai mult, cerința liderului american ridică întrebări privind viitorul relațiilor transatlantice. Criticile constante la adresa NATO subminează coeziunea alianței și ar putea crea un vid de securitate în Europa, dacă SUA decid să se retragă din angajamentele sale tradiționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel