Donald Trump continuă atacurile la Zelenski: "Nu are nici o carte, dar joacă dur. Nu e important să vină el la reuniuni de pace"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Președintele american Donald Trump a stârnit din nou controverse cu declarațiile sale privind conflictul din Ucraina. Trump a spus că Ucraina se află într-o poziție de slăbiciune la negocierile pentru pace cu Rusia și că prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la aceste discuții nu este esențială. Potrivit AFP, Trump a afirmat că „Ucraina nu are nicio carte în mână”, sugerând astfel că poziția de negociere a Kievului este extrem de fragilă în fața Moscovei.

Într-o declarație făcută la Casa Albă, liderul de la Washington a subliniat că relațiile sale cu președintele rus Vladimir Putin au fost mult mai cordiale decât cele cu autoritățile ucrainene. „Am avut discuții foarte bune cu Putin, dar nu la fel de bune cu Ucraina. Ei nu au nicio carte în mână, dar joacă dur”, a spus Trump. Acesta a mai adăugat că nu va permite ca situația actuală să se prelungească la nesfârșit, fără a oferi detalii clare despre acțiunile pe care le-ar putea lua.

Declarațiile sale au fost urmate de un interviu pentru Fox Radio, în care a criticat din nou conducerea de la Kiev, susținând că Zelenski nu a făcut nimic concret în cei trei ani scurși de la declanșarea conflictului pentru a ajunge la o întelegere cu Rusia. „Nu cred că este foarte important ca el să participe la reuniuni”, a spus Trump, indicând astfel că negocierile se pot desfășura fără implicarea directă a președintelui ucrainean. De altfel, Trump a demarat deja discuții separate cu Putin, din care a exclus Kievul și partenerii europeni.

Atacuri reciproce Trump-Zelenski

 

Tensiunile dintre Trump și Zelenski au escaladat rapid în ultimele zile, cei doi schimbând replici acide pe diverse platforme de comunicare. Președintele american l-a acuzat pe liderul ucrainean că refuză să organizeze alegeri pentru că popularitatea sa este în prăbușire și s-ar teme de un posibil eșec. „Este un dictator fără alegeri”, a spus Trump, acuzându-l că folosește conflictul pentru a-și menține puterea. De partea cealaltă, Zelenski a reacționat dur, susținând că Trump trăiește într-o „bulă de dezinformare rusă”, sugerând că președintele SUA este influențat de narativele Moscovei.

Un punct de dispută major a fost refuzul Ucrainei de a semna un memorandum propus de Washington, care prevedea partajarea resurselor minerale ale Ucrainei, inclusiv minereurile rare, între cele două state într-o proporție de 50%-50%. Trump a susținut că acest acord ar reprezenta o compensație pentru ajutorul militar și financiar oferit de SUA Ucrainei, dar Zelenski a refuzat să semneze documentul, motivând că nu include garanții clare privind securitatea și continuarea sprijinului militar american. Totuși, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a declarat că negocierile sunt în desfășurare și că, în scurt timp, Zelenski ar putea accepta un acord revizuit, care să ia în calcul preocupările Kievului.

Pe acest fond tensionat, emisarul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a efectuat o vizită în această țară, unde a avut o discuție pe care a descris-o drept „aprofundată și pozitivă” cu Zelenski, numindu-l „liderul curajos și asediat al unei națiuni în război”. Cu toate acestea, rămâne incert dacă discuțiile dintre cei doi oficiali au dus la vreo schimbare concretă de poziție.

Trump negociază doar cu Putin

 

Un alt element important al evoluțiilor diplomatice a fost convorbirea telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin, care a avut loc săptămâna trecută și a marcat debutul unor discuții oficiale pentru soluționarea conflictului din Ucraina. Ulterior, marți, a avut loc o reuniune ruso-americană la Riad, unde șefii diplomațiilor celor două state, Serghei Lavrov și Marco Rubio, au anunțat inițierea unui proces de normalizare a relațiilor bilaterale. Totodată, s-a decis stabilirea unui mecanism de consultări care să abordeze problemele „diritante” în relațiile dintre Washington și Moscova și lansarea unor negocieri pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean. SUA și Rusia urmează să-și desemneze echipe de negociatori pentru acest proces, deși Kievul a fost exclus de la masa tratativelor.

Excluderea Kievului din negocieri ar putea fi interpretată ca un semnal clar că Washingtonul înteșează să ajungă la un acord direct cu Moscova, fără a lua în considerare cerințele Ucrainei. De asemenea, poziția lui Zelenski devine din ce în ce mai delicată, atât în plan intern, cât și internațional, pe fondul unei popularități în scădere și a presiunilor crescânde pentru a accepta un compromis.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel