Donanemab, un nou medicament pentru tratarea bolii Alzheimer

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Apariția medicamentul donanemab are toate șansele să marcheze un moment important în lupta împotriva bolii Alzheimer. În urma unui studiu internațional, s-a demonstrat ca donanemab-ul încetinește declinul cognitiv la unii pacienți diagnosticați cu Alzheimer.

Experții sunt de părere că rezultatele cercetării inaugurează o nouă eră în care boala Alzheimer poate fi tratată. Medicamentul cu anticorpi ajută doar în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, nu și în cazul altor demențe, prin eliminarea unei proteine care se acumulează în creierul persoanelor cu acest tip de demență, anunță bbc.com. În studiile clinice, donanemab pare să fi încetinit progresia bolii cu o treime, permițând oamenilor să-și păstreze mai mult din viața și sarcinile de zi cu zi, cum ar fi pregătirea alimentelor sau bucuria de un hobby.

Donanemab, produs de laboratorul Eli Lilly, funcționează la fel ca lecanemabul, dezvoltat de laboratoarele Eisai și Biogen, și s-a consacrat în întreaga lume demonstrând că încetinește boala.

Cu tot potențial imens, medicamentul nu este lipsite de risc și nu este un remediu pentru Alzheimer. În timpul studiului, unul dintre efectele secundare potențiale observate a fost inflamarea creierului, care a afectat aproape o treime dintre participanții. În cele mai multe cazuri, inflamația s-a rezolvat fără a provoca simptome.

În studiul cu donanemab, cercetătorii au analizat 1.736 de pacienți, cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, diagnosticați cu Alzheimer în stadiu incipient. Jumătate dintre ei au primit o doză lunară de tratament, iar cealaltă jumătate a primit un placebo, timp de 18 luni. Rezultatele arată că medicamentul pare să aibă beneficii pentru unii pacienți. Bolnavii în fază incipientă, cu mai puțină proteină amiloidă în creier, au avut un beneficiu mai mare.

Cei care au primit medicamentul au putut să-și mențină mai mult din viața cotidiană, putând să facă lucruri precum să răspundă la telefon sau să-și exercite hobby-uri. Progresia bolii a fost redusă cu 20-30% în ansamblu, ținând cont de ce puteau oamenii să facă zilnic, și cu 30-40% într-un grup de pacienți despre care cercetătorii credeau că sunt cei care au avut mai multe șanse de a răspunde la tratament

Efectele medicamentului pot fi modeste, dar rezultatele oferă o confirmare suplimentară că eliminarea proteinei amiloide din creier poate schimba cursul bolii Alzheimer și poate ajuta persoanele afectate de această boală devastatoare dacă sunt tratate la momentul potrivit, spun experții.

Nu este clar cât de mult poate costa donanemab și cât timp ar putea dura pentru a obține aprobarea în alte țări, dar experții în Alzheimer au spus că existența a două medicamente ar contribui la crearea concurenței prețurilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel