Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, s-a stins din viață

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, s-a stins din viață
Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, s-a stins din viață

Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cunoscută personalitate a presei românești, s-a stins din viață, la vârsta de 75 de ani, la Reșița, orașul său natal, în urma unor complicații generate de infectarea cu COVID-19, se arată într-un comunicat al UZPR.

El s-a aflat în mijlocul jurnaliștilor buzoieni în urmă cu câteva săptămâni, când  la Buzău a fost omagiat „Vasile Voiculescu”, ocazie cu care și-a exprimat admirația față de reușitele municipalității și i-a acordat primarului Constantin Toma PLACHETA 100 și insigna de jurnalist membru UZPR.

„I-am spus domnului primar că ne-a impresionat plăcut prin multe hotărâri pe care le-a luat pentru comunitatea de aici. Am discutat despre o parte dintre ele și am vrut să-l cunoaștem și noi”, a spus atunci președintele UZPR. Tot în cadrul acelei reuniuni a mai acordat distincții scriitorilor buzoieni Dumitru Ion Dincă și Ionel Stănuță, precum și ziaristului Titi Petre.

Doru Dinu Glăvan a reușit să obțină pentru UZP statutul de „Uniune de creație de utilitate publică”, adică dreptul ziariștilor de a fi considerați creatori (precum scriitorii, actorii, muzicienii, artiștii plastici, arhitecții) și, în conformitate cu aceasta, dreptul lor ca după pensionare să beneficieze de o indemnizație lunară egală cu 50% din pensie. Și tot domnia sa este cel care a înaintat Parlamentului României propunerea de instituire a „Zilei Ziaristului Român”.

 

Doru Dinu Glăvan s-a stins din viață

 

„În vârstă de 75 de ani, Doru Dinu Glăvan a intrat în presă de foarte tânăr – a început să publice la vârsta de 14 ani, iar la vârsta de 18 ani ajunge colaborator în presa locală și regională. În 1965, la 19 ani, devine corespondent al foarte răspânditului ziar „Sportul popular”, cunoscut mai târziu sub numele de „Gazeta sporturilor”. În curând, este angajat cronicar sportiv al postului național de radio, continuând să publice și în presa scrisă.

Calitățile sale de reporter sunt unanim recunoscute și apreciate, motiv pentru care Radio București l-a trimis să transmită și să comenteze Jocurile Balcanice, Campionatele și Cupele Mondiale de atletism, natație și gimnastică, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo. Transmite în România, cu mult profesionalism, din Europa, Asia și Australia.


Din inițiativa sa a luat ființă, în 1995, la Reșița, Fundația Radio Caraș-Severin. După un an, la 8 august 1996, Radio România Reșița capătă statut oficial de post public local al Societății Române de Radioteleviziune și emite pentru prima dată în eter. În decurs de câțiva ani, sub conducerea directorului Doru Dinu Glăvan, Radio Reșița ajunge cel mai important post regional de radio, cu cea mai mare audiență, acoperind nu numai întregul teritoriu al județului Caraș-Severin și părți importante din județele limitrofe, ci și teritoriile locuite de români în Voivodina și pe Valea Timocului.

Doru Dinu Glăvan, care și-a câștigat aprecierea unanimă atât a radio-ascultătorilor, cât și a specialiștilor din domeniu, era la al treilea mandat de președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, organizație pe care a propulsat-o până la statutul de cea mai mare din țară, pentru care a reușit să obțină statutul de „Uniune de creație de utilitate publică” și căreia i-a dedicat activitatea sa neobsită, până în ultima clipă”, se mai arată în comunicatul UZPR. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel