În urma informațiilor apărute în spațiul public, constând în aceea că, bărbatul de 26 de ani, care este primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România, a refuzat să ofere informații cadrelor medicale, cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu alte persoane, polițiștii Secției 12 s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de omisiunea declarării unor informații.
Bărbatul de 26 de ani, care prezenta simptome specifice afecțiunii virale, a fost internat la o unitate spitalicească din sectorul 3.
El a refuzat să ofere informații cu privire la persoanele cu care a intrat în contact, iar în 14 iunie i s-a deschis cercetarea penală.
Cercetările sunt continuate de către Secția 12 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.
Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat, luni, în România la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, a anunțat Ministerul Sănătății. Medicii au realizat anamneza în cazul pacientului și astfel au aflat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.
În România sunt trei cazuri de variola maimuței, toate la bărbați.
Rafila, după apariția celui de-al treilea român cu variola maimuței: E vorba de comportament la risc
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că în cazul celor trei cazuri de variolă a maimuței, diagnosticate în România, a fost vorba despre „un comportament la risc”.
„Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată. Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui servicicu de boli infecțioase”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății înseamnă oamenii cu simptome să se prezinte cât mai repede la medic pentru a opri răspândirea bolii
Întrebat dacă în cazul celor trei cazuri există o legătură, Ministrul Sănătății a spus că nu vrea să facă astfel de speculații.
„Nu avem niciun fel de informație în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfășurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declarațiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare câteodată nu e foarte mare. (...) Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Rafila.
Întrebat, în continuare, dacă este posibil să fie persoane care să nu declare boala, ministrul a spus că orice este posibil, însă „orice om care încearcă să își protejeze propria persoană din punctul de vedere al sănătății, dacă are o problemă de sănătate, dacă apar leziuni, o erupție la nivelul tegumentelor sau a mucoaselor, în mod evident ar trebui să se adreseze medicului”.
Alexandru Rafila anunță când va primi România doze de vaccin împotriva variolei
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat miercuri că, în acest moment, Comisia Europeană are discuții cu un producător pentru achiziția unor doze de vaccin împotriva variolei.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila susține că vaccinurile împotriva variolei s-au scos din utilizare în 1979, atunci a fost eradicată variola, dar spune că la nivel global există foarte mici cantități de vaccin care de obicei sunt păstrate pentru profesioniști din sănătate care lucrează cu agenți înalt patogeni din această categorie.
El a anunțat că CE are discuții cu un producător pentru acjiziția de doze de vaccin.
„Comisia Europeană are discuții cu un producător, în momentul de față, pentru achiziția unei cantități limitate, în jur de 100.000 de doze, care va fi repartizată statelor membre, proporțional cu populația, cu precizarea că se administrează două doze de vaccin pentru o schemă completă de vaccinare, dar doar la persoanele care sunt contacți sau în primele zile de evoluție a bolii la persoana infectată”, a declarat Rafila.
Acesta a fost întrebat când va primi România primele doze de vaccin împotriva variolei.
„Vom avea exact în același moment în care vor avea și celelalte țări din UE, pentru că discuțiile nu sunt făcute de România, sunt făcute pentru țara noastră și pentru celelalte țări membre de către CE”, a răspuns ministrul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News