„Dosarul se cercetează pentru descoperirea adevărului. Sunt necesare câteva sublinieri. În 2018, reprezentanții Jandarmeriei au sesizat DIICOT referitor la acțiunile protestatarilor. DIICOT și-a asumat cercetarea faptelor la un loc. Cercetarea faptelor de abuz în serviciu era posibilă din punct de vedere legal. Ordonanța emisă structurează două planuri: protestatarii ca ansamblu și ca indivizi, persoanele care au fost agresate după ora 23”, a declarat procurorul general Gabriela Scutea.
Aceasta a precizat că ordonanța de clasare emisă de procurorii DIICOT are 235 de pagini, iar din parcurgerea ei „sumară” rezultă că procurorii au examinat „intervenția în forță și au delimitat unele acte care reflectă lipsuri ale organizării Jandarmeriei ca elemente contextuale și nu elemente de abuz în serviciu”.
„Se pune accentul pe inscripționarea căștilor de jandarmi sau lipsa lor și posibilitatea de a identifica persoanele care au agresat cetățenii”, a mai spus Scutea.
Citește și OFICIAL: Dosarul 10 AUGUST, CLASAT de DIICOT
„Rolul nostru este să administrăm probele conform legii”
Procurorul general a spus că toate actele din acest dosar vor fi cântărire „în cadrul controlului ierarhic superior”.
„Înțeleg emoția publică generată de acest dosar. Suntem în poziția în care procurorii au obligația ca întotdeauna să administreze probele în mod imparțial și în mod complet. Rolul nostru este să administrăm probele conform legii, în sensul acuzării și în sensul respectării prezumției de nevinovăție. De aceea, toate actele din acest dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic în această obligație legală a procurorilor șefi”, a mai spus Gabriela Scutea.
Întrebată dacă există posibilitatea ca ordonanța de clasare să fie infirmată în urma controlului, Scutea a spus că „ordonanța e foarte amplă și, pe cale de consecință, orice comunicări ulterioare vor fi efectuate”.
Întrebată în continuare dacă ea însăși, în calitate de procuror general va verifica actele din dosarul „10 august”, Gabriela Scutea nu a răspuns.
Procurorii DIICOT au dispus clasarea cauzei
Dosarul „10 august” a fost clasat de DIICOT. Procurorii anunță declinarea unei părți din anchetă în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.
Prin ordonanța din data de 26 iunie, procurorii DIICOT au dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale și declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, constând în aceea că „în data de 10.08.2018, începând cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.
DIICOT a mai dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
„În vederea aprecierii incidenței în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a dispozițiilor art.335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la lovire sau alte violențe (...) un exemplar al ordonanței a fost comunicat prim-procurorului acestei unități de parchet”, transmite DIICOT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News