Dosarul Electronic de Sănătate 2.0 în Italia: Ce este și cum va schimba sistemul medical până în 2024

Cristina Iacob |
Data publicării:
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

Dosarul electronic de sănătate (DES), introdus în 2012, este pe cale să treacă printr-o transformare majoră.

Fișa medicală electronică, cunoscută și sub numele de Dosarul Electronic de Sănătate (DES), a fost introdusă în urmă cu mai mulți ani, dar Ministerul Sănătății promite că până la sfârșitul anului 2024 aceasta va deveni un instrument esențial pentru toți cetățenii.

Noul sistem va permite accesarea și gestionarea datelor medicale online, oferind patru funcționalități principale: programarea vizitelor și analizelor, consultarea rapoartelor medicale, alegerea sau schimbarea medicului de familie și plata coplăților.

Conform Ministerului Sănătății, până la sfârșitul anului 2024, fiecare cetățean va putea să:

1. Programeze vizite și analize medicale online.

2. Consulte rapoartele medicale inclusiv rezultatele testelor și rețetele.

3. Alegă sau să schimbe medicul de familie direct de pe platformă.

4. Plătească coplățile pentru serviciile medicale primite.

Scopul ambițios al Ministerului Sănătății este de a transforma Italia în prima țară europeană care folosește un registru electronic complet al datelor personale de sănătate până în 2026. Totodată, se prevede că până în 2030 toți cetățenii vor avea acces la aceste date. În acest context, lansarea platformei naționale a versiunii 2.0 a DES este așteptată în 2024, aceasta urmând să colaboreze cu sistemele regionale existente.

Ministrul Sănătății, Orazio Schillaci, a anunțat că se lucrează deja la versiunea 2.1 a DES, care va include noi funcționalități precum planuri terapeutice, declarația de disponibilitate pentru donarea de organe și țesuturi și certificate de adecvare pentru activități sportive.

Cetățenii au până pe 30 iunie pentru a împiedica includerea automată a datelor și documentelor medicale anterioare datei de 19 mai 2020 în fișa electronică de sănătate. Cei care doresc să se opună pot face acest lucru prin platforma dedicată, utilizând Spid și selectând opțiunea „FSE – Opoziție față de anterioară”.

Pentru a beneficia de aceste servicii, cetățenii vor accesa portalul dedicat (în prezent nefuncțional) utilizând Spid sau cartea de identitate electronică. În unele regiuni, aceste funcționalități sunt deja disponibile, dar obiectivul este uniformizarea accesului pe întreg teritoriul național până la finalul lui 2024.

------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel