Dosarul Nordis. Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, eliberați din arest

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Laura Vicol / Foto: Facebook
Laura Vicol / Foto: Facebook

Fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul său, omul de afaceri Vladimir Ciorbă, vor fi eliberați din arest preventiv, conform unei decizii luate vineri de Înalta Curte de Casație și Justiție.

 Hotărârea anulează măsura arestării preventive dispusă inițial de Curtea de Apel București pe 4 februarie, în dosarul privind delapidarea de milioane de euro din fondurile grupului de firme Nordis.

Potrivit anchetatorilor DIICOT, Laura Vicol și Vladimir Ciorbă sunt acuzați că au retras ilegal sume semnificative de bani din conturile Nordis, pe care le-au utilizat pentru cheltuieli personale extravagante. Printre acestea se numără vacanțe de lux, zboruri cu avioane private, achiziții de bunuri scumpe și automobile de colecție. Sumele deturnate provin din fondurile plătite de clienții grupului Nordis, care acum se consideră păgubiți.

În rechizitoriul procurorilor se arată că doar pentru transporturi private aeriene – fie cu avioane, fie cu elicoptere – cuplul ar fi plătit aproximativ 1,5 milioane de euro. Destinațiile preferate includeau locații exclusiviste din Europa, precum Nisa, Mykonos, Madrid sau Paris, dar și excursii interne, cum ar fi în Delta Dunării. Aceleași documente menționează achiziționarea unor autoturisme de lux în valoare de aproape 5 milioane de euro, printre care modele de Ferrari, Bentley și Rolls Royce.

Laura Vicol știa că vor urma percheziții

 

Un alt element care a dus la arestarea preventivă a Laurei Vicol a fost suspiciunea că aceasta a intrat ilegal în posesia unor informații confidențiale din anchetă. Conform procurorilor, fosta deputată PSD ar fi fost avertizată despre iminența unei percheziții la locuința sa, ceea ce i-ar fi permis să ascundă probe importante pentru anchetă. Un exemplu concret menționat în motivarea instanței este telefonul mobil pe care Laura Vicol îl folosea frecvent și pe care l-ar fi dezactivat pe 2 februarie 2025, la ora 23:00, pentru ca, ulterior, în ziua percheziției domiciliare din 3 februarie 2025, să prezinte un alt dispozitiv anchetatorilor. Acest aspect a fost considerat un indiciu clar al încercării de a obstrucționa ancheta.

Judecătoarea care a dispus inițial măsura arestării preventive a precizat în motivare că există suficiente probe care să indice că Laura Vicol nu doar că a ascuns bunuri relevante pentru anchetă, ci și că a beneficiat de informații despre perchezițiile ce urmau să aibă loc. Din interceptările telefonice incluse în dosar reiese că fosta deputată avea cunoștință cu câteva zile înainte despre descinderile anchetatorilor la locuința sa, fapt ce ridică suspiciuni suplimentare privind accesul său la date confidențiale.

Dosarul Nordis este unul de amploare și implică suspiciuni grave de fraudă, cu prejudicii de ordinul zecilor de milioane de euro. În acest context, eliberarea Laurei Vicol și a lui Vladimir Ciorbă din arest preventiv nu înseamnă că aceștia sunt exonerați de acuzații, ci doar că procesul va continua cu alte măsuri preventive, cel mai probabil sub forma controlului judiciar sau a interdicției de a părăsi țara. Ancheta este în desfășurare, iar procurorii DIICOT continuă să adune probe pentru a susține acuzațiile de delapidare, spălare de bani și obstrucționarea justiției.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel