Dosarul Revoluţiei. CTP: "I-am pus o întrebare lui Iliescu. Şi actuala putere ar avea probleme dacă s-ar afla"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Cristian Tudor Popescu, cel care a fost audiat de două ori ca martor în dosarul "Revoluţiei", a vorbit despre trimiterea în instanţă a dosarului, după 30 de ani.

Jurnalistul a ţinut să precizeze că în acest caz nu a fost vorba despre o lentoare în anchetă, aşa cum preciza procurorul general Augustin Lazăr, ci despre încercări continue de a bloca derularea investigaţiilor.

"Ancheta a fost blocată, nu a fost vorba de nicio lentoare, a fost blocată vreme de 30 de anide către regimurile aflate la putere, guvernele, puterile care au condus România în aceşti 30 de ani pentru că nu s-a dorit să se facă ceea ce, în sfârşit, s-a făcut acum. Pentru că a înţelege, a şti toată lumea, poporul ce anume s-a întamplat în decembrie 1989, după 22 şi înainte, dar mai ales după 22, e important pentru că acolo sunt rădăcinile a ceea ce s-a întâmplat cu noi în ultimii 30 de ani şi se întâmplă în clipa de faţă", a declarat Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

 

C.T. Popescu: Procurorii au stablit că Iliescu avea puterea atunci

 

Jurnalistul îşi aduce aminte că a fost audiat ca martor în acest dosar şi a făcut o analiză a evenimentelor de dinainte şi după 22 decembrie 1989.

"Am fost chemat ca martor de două ori în acest proces. (...) Înalţi responsabili politico-militari de după 22 decembrie au vrut să îşi ascundă, prin aşa-zisa apariţie a teroriştilor, ceea ce făcuseră înainte de 22 decembrie 1989. Nu ar fi trebuit să mai moară împuşcat niciun om după 22 decembrie 1989. Au murit 862, au fost răniţi 2150 de oameni. 

I-am pus o întrebare în direct, în 1989, preşedintelui Iliescu. L-am întrebat de ce nu a dat ordin să fie scoşi de pe stradă toţi civilii şi toţi militarii cu tancuri şi cu mitraliere, pentru că nu aşa se lupta împotriva teroriştilor. Rămâneau câteva unităţi specializate, iar populaţia civilă trebuia băgată în case, să nu moară oameni în mod absurd cu gloanţe ricoşate în asfalt, când toată lumea trăgea în toată lumea. Preşedintele Iliescu a spus că "nu puteam să facem asta pentru că am fi pierdut încrederea oameilor, ar fi crezut că am fi vrut să înăbuşim revoluţia trimiţându-i în casă. Ca să îşi facă capital electoral, a lăsat civilii pe stradă până în 6 ianuarie ca să moară 862 de oameni şi să fie atâţia răniţi, arestaţi samd", a mai spus C.T. Popescu la Digi24.

 

C.T. Popescu: Inclusiv actuala putere ar avea probleme dacă s-ar afla ce s-a întâmplat în 1989

 

Jurnalistul a mai precizat că tot ceea ce au descoperit procurorii în timpul investigaţiei ar trebui să fie făcut public. Astfel, oamenii vor înţelege nu doar ce s-a întamplat în decembrie 1989, ci şi în toţii anii care au urmat.

"Ceea ce au stabilit procurorii militari este că Ion Iliescu avea controlul. Începând din 22 decembrie, în România, s-a instaurat un regim Iliescu. Ceea ce înseamnă că Iliescu avea controlul armatei, al MAI, al instituţiilor de forţă în acel moment şi tot ceea ce s-a întamplat este în răspunderea lui şi a celorlalţi. (...) Sunt foarte puţini cei care mai sunt în viaţă dintre cei care atunci au fost implicaţi. 

Acest rechizitoriu al procuraturii rerprezintă un document excepţional. El trebuie să fie făcut public, să aibă acces orice cetăţean la rechizitoriu pentru că dacă se înţelege exact ce s-a întâmplat atunci, nu doar nişte inşi de astăzi vor avea probleme, cât puterile de după 1989, inclusiv actuala putere, vor avea probleme cu electoratul, cu oamenii care i-au votat şi să vedem dacă îi mai votează. Pentru că vor înţelege ceea ce s-a întâmplat atunci", a mai declarat Cristian Tudor Popescu, la Digi24

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel