Două pahare de vin "non-alcoolic" pe zi te pot ajuta la întinerirea pielii

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Două pahare de vin "non-alcoolic" pe zi te pot ajuta la întinerirea pielii / Foto: Unsplash
Două pahare de vin "non-alcoolic" pe zi te pot ajuta la întinerirea pielii / Foto: Unsplash

Vinul a fost folosit în scop medicinal timp de secole și unii cred că este primul "medicament" înregistrat.

Studiile anterioare arată despre consumul de vin roșu că este asociat cu protecția împotriva bolilor de inimă, a inflamației cronice și a declinului cognitiv. Iar alte cercetări arată despre consumul de vin roșu că poate promova longevitatea și crește numărul de bacterii sănătoase în microbiomul intestinal.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida au prezentat recent o cercetare la NUTRITION 2023 - reuniunea anuală emblematică a Societății Americane pentru Nutriție - care arată că vinul dezalcoolizat obținut din struguri muscadine poate ajuta la îmbunătățirea pielii îmbătrânite.

De ce reduce vinul nealcoolizat deshidratarea pielii?

 

Pentru acest studiu, Dr. Lindsey Christman, asistent de cercetare absolventă în cadrul Departamentului de Știința Alimentației și Nutriție Umană de la Universitatea din Florida,și echipa sa au recrutat 17 femei cu vârste cuprinse între 40 și 67 de ani. Acestea au fost repartizate aleatoriu să bea fie un vin dezalcoolizat, fie o băutură placebo care nu conținea polifenoli.

Participantele la studiu au băut aproximativ două pahare din lichidul care le-a fost atribuit în fiecare zi, timp de șase săptămâni. Apoi au luat o pauză de trei săptămâni și au trecut la băutura cu care nu începuseră studiul pentru alte șase săptămâni.

Cercetătorii au măsurat starea pielii fiecărui participant și markerii inflamației și ai stresului oxidativ la începutul studiului, precum și la finalul fiecărei perioade de șase săptămâni.

În urma analizei, oamenii de știință au constatat că băutul vinului muscadine dezalcoolizat a îmbunătățit semnificativ elasticitatea pielii participanților.

"Speram să îmbunătățească elasticitatea", a declarat Dr. Christman, co-autor al acestui studiu, pentru Medical News Today.

În plus, vinul a fost asociat cu o scădere a pierderii de apă la suprafața pielii, ceea ce indică faptul că pielea avea o barieră mai eficientă împotriva deteriorării.

 

De ce au strugurii muscadine proprietăți vindecătoare?

 

Strugurele muscadine (Muscadinia rotundifolia) este o specie de struguri originară din sud-estul Statelor Unite. Spre deosebire de alte soiuri de struguri, aceștia se dezvoltă în climatele calde și umede.

Acești struguri sunt, în general, de culoare violet închis sau negru. Sucul poate fi folosit pentru a face vinuri roșii, roze sau albe.

Strugurii Muscadine sunt cunoscuți ca fiind o sursă majoră de polifenoli - un tip de antioxidant care se găsește de obicei în plante.

"S-a constatat că strugurii muscadine au un profil polifenolic unic în comparație cu alte soiuri de vin roșu. Ca urmare, activitatea biologică poate fi diferită în comparație cu alte tipuri de vinuri roșii", a declarat Dr. Christman.

Studii anterioare au examinat efectul strugurilor muscadine asupra anumitor tipuri de cancer, inclusiv studii preclinice folosind celule de cancer de sân triplu negativ și cancer de prostată.


Care sunt beneficiile vinului nealcoolizat față de sucul de struguri?

 

Având în vedere că strugurii muscadine pot fi folosiți și pentru a face vin alcoolizat și suc de struguri, nu ar oferi aceleași beneficii? Nu neapărat, a spus Dr. Christman.

"Aceste rezultate nu pot fi extinse la vinul cu alcool, deoarece alcoolul adaugă o nouă variabilă și poate modifica rezultatele", a explicat ea. "În plus, este posibil ca procesul de dezalcoolizare să fi alterat compoziția chimică generală a vinului. Din acest motiv, rezultatele nu pot fi extrapolate nici la suc".

"Cu toate acestea, acest studiu sugerează că polifenolii din vinul muscadine au (potențialul) de a îmbunătăți afecțiunile pielii, astfel încât ar putea exista o șansă de a obține aceleași rezultate", a declarat Dr. Christman.

 

Este posibil să încetinești îmbătrânirea pielii?

 

Pielea care vă acoperă corpul este, de fapt, cel mai mare organ.

Pielea este alcătuită din trei straturi:

- Epiderma este stratul cel mai exterior.
- Dermul este stratul de mijloc care conține vasele de sânge, nervii și alte părți importante.
- Hipodermul este stratul cel mai adânc al pielii și conține celule adipoase.

Pe măsură ce îmbătrânim, stratul de epidermă devine mai subțire, ceea ce îl face să pară mai transparent. Este posibil să începeți să dezvoltați pete întunecate de vârstă în zonele epidermei care ar fi putut fi afectate de o expunere prea mare la soare la începutul vieții.

În plus, țesutul conjunctiv - numit colagen - care leagă toate straturile de piele între ele începe să slăbească. Acest lucru poate face ca pielea să înceapă să se lase și să se încrețească.

Sfaturi pentru a încetini procesul de îmbătrânire a pielii

 

Deși nu este posibil să se oprească procesul de îmbătrânire, există măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii. Printre sfaturile oferite de Asociația Academiei Americane de Dermatologie se numără:

- aplicați protecție solară
- folosiți o cremă hidratantă facială în fiecare zi
- evitați paturile de bronzare
- folosiți produse delicate de îngrijire a pielii
- încercați o cremă cu retinol
- păstrați un stil de viață sănătos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel