Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Andrei Dincă, a declarat luni, pentru Agerpres, că cele două puncte sunt deschise în funcţie de numărul de călători care ajung la graniţa română.
"Cele două puncte ocazionale sunt operaţionale, sunt folosite de personalul din zona de frontieră în zilele de weekend, urmând ca dacă situaţia o va impune, în acord cu partea maghiară, să fie folosite şi in celelalte zile din săptămână. Orice modificare privind redirecţionarea traficului o vom comunica public", a declarat Dincă.
În weekend-ul care a trecut, prin cele mai importante puncte de trecere aflate în judeţul Arad - Nădlac I şi Nădlac II - au intrat în România aproximativ 50.000 de persoane, în 48 de ore.
Luni, timpii de aşteptare la intrarea în ţară erau normali, de cel mult 30 de minute la Nădlac II, unde sunt deschise şapte artere pentru traficul uşor şi turistic. La Nădlac II este deschisă şi o arteră specială pentru persoanele vaccinate care vin în România, acestea având de aşteptat mai puţin pentru formalităţi. Traficul la frontiera cu Ungaria s-a intensificat încă de săptămâna trecută, mai ales pentru că mulţi români care lucrează în străinătate vin acasă de sărbătorile de iarnă.
Începând cu 20 decembrie 2021, toate persoanele care sosesc în țară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană și reglementat de Guvernul României.
Formularul digital de intrare în România, obligatoriu începând de luni
Formularul digital de intrare în România este obligatoriu începând de luni. Mii de români au intrat deja pe platforma online pe care se găsește documentul și l-au completat.
Formularul digital de intrare în România (PLF) va fi folosit începând de luni. Documentul poate fi completat electronic în aplicația https://plf.gov.ro începând de duminică astfel încât toți cei care vin în țară să aibă timp să îl acceseze.
Documentul, dezvoltat de STS pe baza cerințelor operaționale stabilite de autoritățile medicale, nu trebuie tipărit pentru că în momentul trecerii punctelor de frontieră, la scanarea cărții de identitate sau a pașaportului, va permite afișarea datelor din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră.
Formularul trebuie completat cu maximum 24 de ore înainte de prezentarea la punctele de trecere a frontierei. Datele trebuie introduse corect pentru că sistemul informatic este interconectat cu DEPABD și Poliția de Frontieră pentru validarea datelor de identitate și Corona-forms, aplicația unde se regăsesc persoanele infectate cu SARS-CoV-2, izolate sau carantinate, precizează autoritățile.
Grupul de Comunicare Strategică anunță că începând de luni, cetățenii care sosesc în România nu vor mai fi nevoiți să completeze declarația epidemiologică, verificată până acum la punctele de trecere a frontierei, întrucât toate datele se regăsesc în formularul digital de intrare în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News