Publicitate
Ana Maria Smaranda Cojocaru, stabilită în Peru de peste 20 de ani, a ajuns aici împreună cu fostul său soț peruan, cunoscut în România.
„Am ajuns în Peru acum 21 de ani. Mi-am cunoscut fostul soț în România, am venit cu el aici, am doi copii mari, frumoși și ne-am stabilit aici, pentru că mi-a plăcut țara, mâncarea, oamenii și m-am obișnuit după atâția ani.”, explică ea.
După ce s-a adaptat la viața peruană, Smaranda a decis să aducă o parte din România în noua sa țară, deschizând o firmă de catering prin intermediul căreia vinde mâncare românească.
„Dar am zis să aduc și mâncarea românească în Peru, că nu prea găsești aici nimic românesc, sau măcar să se apropie de mâncare noastră.”, spune românca.
Cea mai ciudată mâncare din Peru pentru români
Cu toate acestea, diferențele culturale au fost evidente, cel mai mare șoc fiind percepția timpului. "Oamenii pot spune că vin acum, dar nu știi dacă vin în 5-10 minute sau o oră, trei ore, cinci ore câteodată. Nu au o oră fixă. Chiar și când e vorba de o afacere nu sunt foarte punctuali. Chiar și după 20 de ani am probleme cu asta
O altă diferență sunt oamenii, care sunt foarte matinali aici. Dar sunt foarte muncitori și inventivi, găsesc o soluție pentru orice. Deși sunt cunoscuți mondial pentru cea mai bună mâncare, au și unele preparate pe care nu le-aș gusta. În Lima este cel mai bun restaurant din lume. Mâncarea pe care nu am testat-o niciodată este o larvă, se numește Suri, pe care o mânâncă vie sau pe grătar. Alt preparat ar fi porcușorul de Guineea pe care nu l-aș testa, încă îl văd ca o mascotă. ”, mai adaugă Smaranda Cojocaru.
„În Peru oamenii sunt foarte deschiși și nu sunt așa stresați ca românii”
Diana Rotundu, președintele Asociației Zalmoxis - Raices Rumanas, trăiește în Peru de 12 ani. "Povestea mea este puțin diferită, pentru că am venit întâi în vizită și prin anumite oportunități am și rămas," spune Diana.
Adaptarea la noua cultură a fost un proces interesant pentru ea. "Oamenii chiar sunt matinali, dar muncesc în același timp până târziu. Ziua este mai scurtă din cauza luminii, dar atât în Lima cât și în provincie, oamenii sunt foarte deschiși și nu sunt așa stresați ca românii," adaugă ea.
Experiențele culinare din Peru au fost, de asemenea, un punct de interes pentru Diana.
"Am gustat porcușor de Guineea, pentru că și călătoresc mult prin Peru. Gustul e asemănător cu cel al puiului, dar prezentarea lui, cum ți-l aduce în farfurie, este puțin ciudată," povestește Diana.
Crăciunul în Peru este o altă experiență unică, fiind sărbătorit într-un climat cald, la începutul verii.
"În România suntem obișnuiți să sărbătorim cu brazi adevărați, să fie frig, în schimb aici, în perioada Crăciunului este începutul verii și este foarte cald, e diferită această tradiție," explică Diana.
Prin poveștile lor, Ana Maria și Diana ne oferă o privire autentică asupra vieții în Peru, ilustrând cum românii reușesc să se adapteze și să prospere în orice colț al lumii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News