Dovleacul la cuptor este simplu și versatil, ușor de preparat și perfect pentru a fi servit cu orice ocazie, în locul clasicilor cartofi la cuptor. Culoarea strălucitoare a acestui fruct adaugă o notă unică la masă, în timp ce pulpa sa moale și delicată conferă cremozitate oricărui fel de mâncare, fie că este dulce sau sărată. Foarte populară pe timp de iarnă este supa de dovleac, care poate fi savurată caldă, însoțită de crutoane de pâine sau semințe prăjite.
Toamna și iarna, ar fi păcat să nu profităm de cele mai delicioase mâncăruri cu dovleac, de la risotto la garnituri, plăcinte și gustări dulci și sărate.
De asemenea, excelent cu un gratin deasupra, poate fi servit ca garnitură sau în timpul unui aperitiv de casă.
Iată rețeta de dovleac la cuptor!
Ingrediente
- 800 g dovleac la alegere
- 1 crenguță rozmarin
- ulei de măsline extravirgin
- sare și piper după gust
Cum să pregătești dovleacul la cuptor
Spălați bine dovleacul sub jet de apă, pentru a îndepărta orice impurități și reziduuri de pământ din caneluri. Se usucă cu o cârpă curată și se așază pe o planșetă mare de tăiat.
Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, se îndepărtează tulpina și se împarte în patru părți.
Cu ajutorul unei linguri, îndepărtați toate filamentele atașate de pulpă, inclusiv semințele (nu le aruncați, le puteți prăji).
Se taie fiecare dintre cele patru părți în felii subțiri, se îndepărtează pielea (o puteți lăsa și pe aceasta) și se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se condimentează dovleacul cu sare și piper negru măcinat (cei care doresc pot adăuga unul sau doi căței de usturoi), apoi se împrăștie ace de rozmarin pe toată suprafața și se stropește cu ulei de măsline extravirgin.
Coacem dovleacul în cuptor la o temperatură de 200° timp de 15-20 de minute și verificăm dacă pulpa este suficient de moale înainte de a-l scoate din cuptor.
Atunci când e gata, se recomandă a fi servit încă fierbinte.
Poftă bună!
Sfaturi și variații
Din nefericire, ceea ce uneori ne descurajează să cumpărăm dovleac este gândul că trebuie să îl curățăm și să îl decojim, operațiune care poate lua mult timp, dar îl putem găti în cuptor cu tot cu coajă și problema este rezolvată. Odată gătită, este ușor de îndepărtat.
Nu aruncați semințele pe care le scoateți când curățați dovleacul: păstrați-le deoparte, clătiți-le și lăsați-le să se usuce pe un prosop. Le poți prăji apoi la cuptor timp de aproximativ zece minute, le poți condimenta cu un praf de sare și le poți savura ca o gustare în timpul zilei.
Dacă vreți să folosiți dovleacul ca bază pentru alte preparate, inclusiv pentru prăjituri și plumcakes, tăiați-l în felii mai mari și nu-l sărați. Odată fierte, puteți scoate cu ușurință pulpa cu ajutorul unui cuțit sau al unei linguri.
Coacerea dovleacului depinde de tipul și de mărimea bucăților individuale.
Vezi și: Prăjitură pufoasă cu portocale - un desert extrem de aromat și ieftin de făcut
-----------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News