Mario Draghi a povestit într-un interviu pentru Corriere despre căderea guvernului său și situația în care se află Italia. De asemenea, fostul premier a explicat și că este foarte fericit de libertatea pe care o are acum. În afara Palazzo Chigi, el trăiește - spune el - "un timp liber".
„Sunt bunic, am patru nepoți. Și mă bucur de dreptul bunicilor de a putea alege ce să facă. Acesta este și motivul pentru care am spus clar că nu sunt interesat de poziții politice sau instituționale, nici în Italia, nici în străinătate".
În ciuda faptului că mai multe voci consideră că această libertate, a grăbit căderea guvernului său, Draghi a contrazis aceste afirmații.
"Dacă mă uit la provocările întâlnite și câștigate în doar douăzeci de luni de guvernare, trebuie să zâmbesc celor care au spus că vreau să plec, speriați de ipoteticul abis al unei recesiuni care până acum nu s-a reflectat în date. Am fost chemat să fac, după o viață, o muncă nouă pentru mine și am făcut-o cât am putut de bine. Aș fi rămas cu plăcere să termin treaba, dacă mi s-ar fi permis".
Ce Italia a lăsat fostul premier urmașilor săi
"În februarie 2021, situația era foarte dificilă. Pandemia ucidea sute de oameni în fiecare zi, campania de vaccinare se străduia să pornească, economia era în impas, exista o mare incertitudine cu privire la redeschiderea școlilor. Apoi, exact când începusem să vedem capătul tunelului, a izbucnit războiul. Acum ne aflăm într-un context internațional complicat de incertitudine geopolitică și de încetinire a creșterii economice globale.
Cu toate acestea, Italia a demonstrat că poate face față. Anul acesta vom crește cu aproape 4%, mai mult decât Franța și Germania, după șapte trimestre consecutive de creștere în timpul guvernării mele. În acești doi ani, datoria publică a scăzut ca niciodată în perioada postbelică, iar Italia este singura mare țară europeană care a reușit să își crească cota de piață în exporturile internaționale în ultimii ani.
De asemenea, la începutul anului 2021, rata șomajului în Italia era de 10,2%. Până în octombrie a scăzut la 7,8%, iar rata de ocupare a forței de muncă a ajuns la 60,5%, un record istoric: este o cifră foarte importantă, deoarece cea mai mare sursă de inegalitate este șomajul.”, spune Draghi.
Acestea sunt rezultatele agendei sociale și economice a guvernului pe care Draghi a avut onoarea de a-l prezida. A fost, de asemenea, aproape de a introduce salariul minim și de a reforma venitul de cetățenie pentru a-l face să funcționeze mai bine. Însă, acesta este trecutul, iar Draghi spune că privește doar înainte.
Draghi: Nu este treaba mea să judec guvernul, mai ales după o perioadă atât de scurtă.
Întrebat cum judecă guvernul care l-a înlocuit pe al lui, Draghi a răspuns că nu este în măsură să îl judece:
„Nu este treaba mea să judec guvernul, mai ales după o perioadă atât de scurtă. Giorgia Meloni a demonstrat că este un lider capabil și a avut un mandat electoral puternic. Trebuie să fim atenți ca nu cumva să se creeze din nou un climat internațional negativ împotriva Italiei. Menținerea unei ancorări ferme în Europa este cea mai bună modalitate de a ne multiplica ponderea internațională. De asemenea, cred că trebuie să menținem mereu deschisă dezbaterea cu partenerii sociali, cu autoritățile teritoriale, cu sectorul terțiar. O confruntare inspirată de dialog, ascultare, disponibilitate".
„Aș fi fost încântat să finalizez activitatea pe care am desfășurat-o”
"Ne-am îndeplinit toate obiectivele pentru primele două semestre, așa cum au fost certificate de Comisia Europeană. Acesta este singurul indicator de care depinde plata fondurilor, care, de fapt, a avut loc la timp. Aș fi fost încântat să finalizez activitatea pe care am desfășurat-o, și aici mă refer în special la obiectivele pentru a doua jumătate a acestui an: am realizat aproximativ jumătate din ele în timpul care ne-a fost acordat.
Obiectivele rămase ar fi fost cu siguranță atinse înainte de sfârșitul acestui semestru, așa cum s-a întâmplat și în cele două semestre anterioare. Cred că actualul guvern este la fel de angajat și nu am niciun motiv să mă îndoiesc că va atinge toate obiectivele planificate și necesare pentru colectarea celei de-a treia tranșe", mai spune fostul premier.
„În ultimii doi ani, Italia a dat dovadă de o mare coeziune”
„Au existat dezacorduri, chiar puternice, dar dialogul a rămas constructiv, am păstrat pacea socială. Astăzi ne confruntăm cu un moment de contrast mai mare: este normal, pentru că experiența unității naționale a ajuns la final. Sper însă că se poate păstra un climat senin: că majoritatea știe să își însușească propunerile constructive ale opoziției și că opoziția știe să sprijine guvernul atunci când este în interesul național să facă acest lucru. Acest lucru ar fi bun pentru partide, dar mai ales pentru cetățeni și pentru prestigiul internațional al Italiei", încheie Mario Draghi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News