Dragnea sfidează Comisia Europeană, investitorii români și străini, pentru binele personal

Oana Stanciulescu |
Data publicării:

Modificarea Codului penal de către coaliția PSD-ALDE a pus lumea civilizată pe jar, de la organismele internaționale, la asociații profesioniste din România. La unison, acestea atrag atenția asupra faptului că modificările produse vor avea efecte negative, greu de gestionat, care ar putea chiar deturna parcursul european al României.

Modificările au fost aprobate de politicieni cu viteza luminii, lucru nespecific unei democrații care se bazează pe dezbatere și consultare. Președintele PSD a ignorat însă toate aceste semnale pentru a-și vedea sacii în căruță, ceea ce s-a și întâmplat la doar două săptămâni de la condamnarea la închisoare cu executare pe care Dragnea a primit-o în dosarul Bombonica.

Imediat după votul Parlamentului, oficialii Uniunii Europene au transmis că urmăresc ”cu îngrijorare” modificările aduse Codul penal din România.

Comisia Europeană urmărește atent și cu tot mai mare îngrijorare schimbările din România.

Noi, la fel ca partenerii internaționali și statele membre, am transmis în repetate rânduri că lupta împotriva corupției și independența justiției sunt lucruri de importanța capitală. Acestea sunt și principalele puncte din raportul MCV. Este crucial pentru România să-și intensifice eforturile și să nu strice progresele din trecut.

În acest context, urmărim îndeaproape schimbările Codurilor penale din România. Am luat act că reforma Codului penal a fost votată în Parlamentul României. Vom examina textele finale ale legislației, pentru a vedea dacă sunt compatibile cu legile UE în domeniul criminalității și cooperării autorităților la standardele internaționale. Fiind apărători ai tratatelor, nu vom ezita să luăm măsuri, dacă sunt necesare, pentru a asigura aceste compatibilități”,  a transmis Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei europene.

Nici oamenii de afaceri și managerii români, americani și germane care au investiții în România. nu au rămas impasibili. La rândul lor, aceștia trag un semnat de alarmă fără precedent după votul de miercuri din Parlament, spunând, la fel ca oficialii europeni, că sunt îngrijorați de asaltul asupra statului de drept” prin modificarea codurilor penale decisă de Parlamentul de la București.

„Comunitatea de afaceri reprezentată de AmCham Romania (Camera de Comerţ Americană în România), AHK (Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană), Confederaţia Patronală Concordia şi RBL (Romanian Business Leaders) este extrem de îngrijorată de asaltul asupra statului de drept, prin multiplele inițiative legislative de modificare a numeroase legi din diverse domenii, inclusiv a codurilor penale, ce pun România pe o traiectorie  descendentă din punct de vedere social şi economic”, se arată într-un comunicat de presă remis HotNews de organizațiile menționate.

“Asistăm în ultimele 18 luni la o mobilizare fără precedent a decidenţilor în jurul unor teme periferice din punct de  vedere al urgenţei şi importanţei pentru România şi români, în timp ce priorităţi naţionale, precum educaţia, sănătatea, infrastructura, nu au depăşit stadiul de “strategii de sertar”. Deşi aceste initiative sunt argumentate la nivel declarativ prin grija faţă de cetăţean, de fapt, acestea adâncesc nesiguranţa cetăţenilor şi neîncrederea mediului privat.

Este nedemn ca în anul Centenarului său prioritățile agendei publice şi legislative ale României să fie dominate de subiecte care pun în pericol prezentul şi viitorul său şi al românilor”

Și Forumul Judecătorilor din România (FJR) critică în termeni duri modificarea Codului Penal de către coaliția PSD-ALDE, avertizând că schimbările făcute pun bazele unui ”sistem autocratic” și îndepărtează România de la ”standardele minimale ale unui stat de drept”.

“Modalitatea de reglementare, care amintește de celebrul ritm din perioada comunistă ”Hei, rup! Hei, rup! Cad stânci de fier în lupta dusă de brigadier”,[1] exclude ab initio orice formă de dialog (simulat precum într-o piesă de teatru absurd) cu orice actori relevanți, în fapt imposibil dacă deosebirile dintre cei care îl poartă sunt ireductibile.

În caz contrar, consecințele vor fi identice exploziilor din refrenul amintit anterior (”Hei, rup! Hei, Rup! Hei, rup, bum! … În lupta de brigadier”), dislocând orice urmă vizibilă a unui stat de drept în România”, se arată în comunicatul magistraților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel