„Prima Președinției a României la Consiliul UE a fost una a contrastelor. La nivel tehnic au reușit să încheiem 90 de dosare și îi felicit pe oamenii care au obținut aceste rezultate. Nu același lucru poate fi spus și despre eșalonul politic al Președinției. Cu regret spun că eșalonul politic a fost mult prea preocupat de temele justiției. România a dovedit că e mult mai mult decât politicienii care o reprezintă”, a afirmat Dragoș Tudorache, membru al PLUS, în Parlamentul European.
Tudorache: Este nevoie de deblocarea cât mai rapidă a numirii procurorului-șef al Parchetului european
Europarlamentarul a vorbit și despre dosare sensibile neîncheiate de Consiliul UE.
„România înseamnă cetățenii care au stat la cozi pentru a vota pentru o Românie europeană. Cu siguranță ei meritau mai mult de la această oportunitate ce vine o dată la 14 ani. După această Președinție, Consiliul rămâne dator în plan politic pe mai multe dosare sensibile și foarte importante, pe care nu a reușit să avanseze în ultimele luni. Aș menționa aici doar trei dintre acestea. În primul rând e nevoie de deblocarea discuțiilor privind cadrul financiar multianual.
Citeşte şi: Dăncilă, CRITICATĂ în PE pentru 10 august şi Kovesi: "România MERITĂ mai mult!" Ce REPLICĂ a dat Dăncilă
Nu e acceptabil să repetăm greșeala de la cadrul precedent, când adoptarea întârziată a dus la amânarea contractelor naționale de parteneriat și a afectat beneficiarii finali. Avem nevoie să asigurăm resurse suficiente pentru politica agricolă și pentru o politică de coeziune care să asigure convergența reală între Estul și Vestul continentului. Avem nevoie de mai multă Europă în sănătate și educație, în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru adoptare de standarde minime de calitate la nivel european”, a explicat Tudorache.
Citeşte şi: Viorica Dăncilă, DISCURS la Bruxelles: "Sper că preşedinţia României va rămâne în MEMORIA..."
El a mai spus că trebuie deblocat procesul numirii procurorului-șef al Parchetului European, precum și despre negocierile pentru Spațiul Schengen, care nu trebuie să lase niciun stat membru în spate.
Citeşte şi: Dăncilă, SUPĂRATĂ în PE: "DOCUMENTAŢI-VĂ! Nu diplomaţii României au realizat Președinția, ci Guvernul!"
„În al doilea rând, este nevoie de deblocarea cât mai rapidă a numirii procurorului-șef al Parchetului european. Blocajul numirii a fost tot unul politic, iar deblocarea trebuie să fie tot un act de voință politică. Aștept de la Președinția finlandeză a Consiliului UE să vină cât mai repede la masa negoicierilor cu Parlamentul, pentru a ajunge la un acord.
În al treilea rând avem nevoie să avansăm pe dosarele legate de migrație și gestiunea frontierelor. Consiliul împreună cu noul Parlament și noua Comisie trebuie să deschisă un dialog franc despre Spațiul Schengen, un viitor care să nu lase niciun stat memrbu în spate și care să nu mai pună sub semnul întrebării practica controalelor la frontierele interne”, a conchis Dragoș Tudorache.
sursa: Mediafax
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News