Peste 75.000 de copii au părinți plecați la muncă în străinătate. Este o cifră îngrijorătoare, iar impactul asupra acestor tineri va fi unul negativ, care se va vedea în mulți ani de aici încolo.
Iar persoanele în grija cărora rămân copiii, fie că vorbim despre bunici, unchi sau alte rude, întâmpină la rândul lor fel și fel de dificultăți.
Anca Stamin, coordonator de proiect la Organizația Salvați Copiii, a declarat, la TVR 1, că începând cu perioada pandemiei, pentru 46 % dintre părinții plecați în străinătate frecvența revenirii în țară a fost mai scăzută.
"Chiar dacă pot fi considerați fericiți pe considerente materiale, se simt izolați printre colegii lor"
Anca Stamin a explicat că există un risc destul de mare ca acești copii să nu fie empatici și să nu creeze modele familiale foarte strânse, având în vedere modelul de familie în care ei au trăit. Este foarte posibil să perpetueze acest ciclu și să existe o separare între ei și părinți lor.
Sunt multe situații în care copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate, și ei trăiesc în unele comunități mai vulnerabile, au poate o jucărie mai bună, un telefon mai bun sau niște hăinuțe ceva mai de calitate și atunci sunt marginalizați pe acest considerent. Și chiar dacă ei pot fi considerați fericiți pe considerente materiale, se simt izolați printre colegii lor. Sau mai sunt situații de etichetare de ”copii ai căpșunarilor”. Este nevoie de empatie și din partea comunității și a profesorilor, a subliniat la TVR 1, Anca Stamin, coordonator de proiect la Organizația Salvați Copiii.
Vezi și: Un român care lucrează în străinătate trimite în țară, în medie, 500 euro pe lună
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News