TRAGEDIA copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate. Sentimentul de vină este COPLEȘITOR

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

250.000 de copii cresc fără unul sau chiar ambii părinţii, pentru că aceştia sunt plecaţi în străinătate, la muncă, ca să le ofere un trai decent. Pe mulţi dintre cei mici, plecarea părinţilor îi afectează profund, copiii ajungând să aibă rezultate şcolare mai slabe, depresie sau chiar suicid. Problema este cu atât mai gravă în cazul minorilor lăsaţi fără niciun adult care să-i supravegheze.

“Când pleacă unul dintre părinți, copilul este parțial afectat, când pleacă și mama și tata, copilul trăiește abandonul”.


Dincolo de vulnerabilităţile emoţionale cărora aceşti copii trebuie să le facă faţă, de sentimentul de vină pe care îl resimt şi pe care nu ştiu cum să îl învingă, ei sunt nevoiţi să se confrunte cu vulnerabilităţi sociale şi legale.

În lipsa ambilor părinţi sau a unui reprezentant legal, accesul copiiilor la servicii de educaţie, sănătate, protecţie juridică şi beneficii sociale este limitat.

Psihologul Maria Verdi este de părere că, în contextul în care familia este celula de bază a societății și o societate construită din familii sănătoase are rădăcini puternice, copiii crescuți în familii armonioase, unite, sunt predestinați succesului și împlinirii.

Mai greu în mediul urban


Este mult mai greu în mediul urban, unde cei mici iau contact cu tehnologia avansată, iar pregătirea temelor, materialele necesare, meditațiile suplimentare cresc cu mult cheltuielile.

La toate acestea se adaugă telefonul modern, tableta, calculatorul, cărțile, caietele speciale, vestimentația de firmă, zilele de naștere în localuri.

“Ce face părintele în această situație? Credite, iar atunci când datoriile devin prea mari, pleacă să muncească în străinătate. Când pleacă unul dintre părinți, copilul este parțial afectat, când pleacă și mama și tata, copilul trăiește abandonul”, a afirmat Verdi pentru cristianchinabirta.ro.

Vârsta, foarte importantă


Vârsta este un aspect foarte important la care copilul este supus acestei schimbări. Copilul mic nu înțelege de ce tata este plecat, de ce mama vine rar acasă. Lipsa mamei îl destabilizează. Lipsa tatălui îi creează insecuritate.

Cum poate fi ajutat copilul?


- Întâlnirea cu psihoterapeutul îl poate ajuta enorm. Aceasta este co-crearea relației hrănitoare de care are nevoie copilul.

- Implicarea copilului în grupurile de dezvoltare personală este la fel de  necesară, chiar dacă copilul se manifestă normal.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel