Orășelul Bucha, situat la 30 km de Kiev, a fost bombardat fără milă de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Anna, în vârstă de 21 de ani, împreună cu soțul și fratele ei, s-au ascuns mai întâi în subsolul blocului în care locuiau. Dar când a dispărut curentul electric și încălzirea, subsolul a devenit foarte întunecat și rece.
Soțul Annei, Volodymyr, era împărțit între dorința de a rămâne în Bucha și încercarea de a pleca. Când s-au hotărât în cele din urmă să plece cu mașina, au fost nevoiți să se întoarcă - s-a dovedit că o coloană de echipament militar rusesc se îndrepta spre ei.
"Atunci am decis să rămânem în apartament", a declarat Anna pentru BBC.
Anna a născut la lumina lumânărilor și fara medic
Când contracțiile au început târziu în seara zilei de 7 martie, ea a apelat la ajutorul vecinilor. Aceștia au venit, dar niciunul dintre ei nu mai născuse înainte.
Victoria Zabrodska, vecina de 49 de ani a Annei, a declarat pentru BBC că toată lumea era foarte îngrijorată: dacă ceva nu mergea bine, nu ar fi știut ce să facă. Nici măcar nu aveau lumină, camera era luminată de lumânări.
"Nu m-am gândit niciodată că voi naște în astfel de condiții", spune Anna. "Este complet suprarealist. Este primul meu copil și nu știam nimic".
Vecinii Annei au încercat cu disperare să sune la medici, dar conexiunea dispărea constant. În cele din urmă, au reușit să contacteze un ginecolog din Bucha. Acesta a fost de acord să vină, dar nu a mai apărut niciodată.
Mai târziu în acea zi, acesta a scris un mesaj în care își cerea scuze și explica faptul că fusese oprit de o patrulă rusă care îi spărsese telefonul.
Vecinele Annei au fost nevoite să asiste ele la nașterea prietenei lor neajutorate. Doar una dintre ele - Iryna Yazova - avea studii medicale.
"Când a ieșit capul copilului, ne-am speriat", spune Victoria. "Fata era albastră și nu știam ce să facem. Apoi Irina a întors capul cu grijă și copilul a ieșit. La început nu a plâns. Dar într-un final copilul a început să respire și am aplaudat cu toții. "
Soțul Annei, Vladimir, nu și-a putut stăpâni lacrimile. Bebelușa, pe nume Alice s-a născut pe 8 martie - Ziua Internațională a Femeii.
"Copil la bord"
Două zile mai târziu, s-a anunțat că la Bucha vor fi deschise coridoare umanitare pentru evacuare.
"Am discutat toată noaptea dacă să mergem sau nu", spune Anna.
În cele din urmă au decis să plece. Au încercat să afle dacă traseul era sigur și au descărcat hărțile pe telefoane.
A doua zi, 21 de mașini au plecat din Bucha spre Kiev. Victoria, care o ajutase pe Anna să nască, mergea în fața unei coloane cu un steag alb în jurul unui mop pe care îl atașase de mașină și cu o pancartă "Copil la bord".
"Am văzut scene oribile de-a lungul drumului", spune Anna.
"Nu am crezut niciodată că voi vedea așa ceva în viața mea - doar în filme. Erau cadavre pe drum. Casele erau distruse. Tancurile rusești stăteau în picioare, ținându-și țevile spre drum. Ne era foarte teamă că vor începe să tragă".
În câteva ore, evacuații au trecut toate punctele de control rusești și au ajuns la Kiev.
"Când am ieșit, am continuat să zâmbesc", spune Anna. "Nu-mi venea să cred că am reușit să scăpăm".
În prezent, Anna se bucură de copil și așteaptă cu nerăbdare momentul în care le va face cunoștință părinților ei cu nepoata lor. Multe dintre rudele ei nu vor să se mai întoarcă, dar ea și soțul ei nu pot pleca definitiv. Anna spune că încă nu se simte complet în siguranță.
"Toate gândurile mele sunt la Bucha și în alte orașe ucrainene", a spus ea. "Este greu de crezut ce se întâmplă, dar sperăm să ne putem întoarce acasă în curând".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News