Drama unei românce cu COVID care și-a pierdut soțul: „A venit mai bine decât mine, fără febră. Parcă a explodat virusul în el”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Pe măsură ce numărul zilnic de cazuri de COVID-19 crește, medicii încep să se gândească la momentul în care toate locurile în spitale vor fi ocupate, iar ei vor fi nevoiti să aleagă cine trăiește și cine moare. 

Medic: „Nu am absolut niciun loc, chiar nu am unde. Am 144 de pacienți”.

Medic: „Cel mai sumbru scenariu... impunerea necesității noastre de a alege între pacienții pe care trebuie să-i salvăm”.

Lupta pentru paturile din ATI a început și în Gorj. Este județul în care a fost confirmat primul caz de coronavirus, deși la început era județul cu cele mai puține cazuri.

Pe poarta Spitalului din Târgu Cărbunești intră ambulanțele în continuu. Este singura unitate din județ transformată în spital COVID. Și în Gorj, ca în alte zone din țară, transmiterea virusului este comunitară.

Elena Vâlceanu- asistentă: „În acest moment secția de terapie intensivă e plină, nu mai sunt paturi, încercăm să mai facem câte un loc, să dăm pacienții care sunt în stare mai bună pe secție, să primim pe cine vine mai grav”.

În Gorj sunt doar două spitale care au terapie intensivă, cel de la Târgu Cărbunești și Spitalul Județean Târgu Jiu. Adică 20 de paturi de terapie intensivă. Sunt insuficiente, iar medicii nu mai știu cum să salveze pacienții care au nevoie de oxigen.

 

Pacienții se luptă să respire

 

La terapie intensivă, pacienții se luptă să respire, iar medicii încearcă să-i rotească la cele 6 ventilatoare pe care le au, în funcție de cum li se agravează starea de sănătate. Alții așteaptă să se elibereze un pat și nu se știe dacă vor rezista.

Vîlceanu Elena – asistentă: Vin pacienți în stare mai gravă și starea de agravare din cinci în cinci minute poate să devină mai gravă. Au decedat și pacienți la noi, am avut în jur de 10 decese. Trebuie să continuăm și să rezistăm ca să salvăm viețile omenești.

 

Medicii și asistentele sunt la capătul puterilor

 

Speriați nu sunt sunt doar pacienții, ci și medicii. Cea mai mare frică a lor este că nu vor avea unde să trateze bolnavii.

Mariana Văduva, șef secție ATI: „Încă de la începutul acestei crize mi-a fost teamă că o să ajung în situația în care eu, ca om, să fiu nevoită să aleg pe cine să salvez și pe cine să las să moară, iar lucrul ăsta e traumatizant pentru un om. Nu știu pe ce criterii să aleg lucrurile astea, nu pot eu să aleg cui să dau o șansă și cui să scurtez viața. Nu suntem departe de momentul acesta și pe zi ce trece ne apropiem mai mult de acest scenariu”.

Într-un alt salon, o pacientă își plânge soțul. Toată familia a cunoscut agresivitatea virusului.

„Nora, băiatul, eu și soțul. Soțul a decedat pe 1... va fi greu să mă obișnuiesc. Nu credeam că virusul poate să îmi facă așa ceva! Nora și băiatul sunt acasă, doar eu am rămas în spital. Soțul a venit mai bine decât mine, fără febră. Nu știu ce s-a întâmplat, parcă a explodat virusul în el după câteva zile de spitalizare. A fost un om care nu a fost în spital decât o singură dată în viața lui”, a spus o româncă la Digi24.

Medicii și asistentele sunt la capătul puterilor și fac tot posibilul ca turele în secții, unde stau îmbrăcați în echipamente de protecție, să fie cât mai scurte. Vorbesc în permanență prin stații, ca să știe în fiecare moment care este situația pacienților.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel