Drama unei tinere din Târgu Jiu. Tribunalul din România o obligă să-și trimită fetițele în Franța, la tatăl lor, deși este abuziv

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Tribunalul a decis ca fetițele trebuie să ajungă la tatăl lor, în Franța
Tribunalul a decis ca fetițele trebuie să ajungă la tatăl lor, în Franța

O tânără din Târgu Jiu, Cristina Daniela Popeangă, trăiește o dramă după ce Tribunalul București a hotărât, la 25 septembrie, ca cele două fiice ale sale, de 5 și 2 ani, să fie înapoiate în Franța, la reședința fostului său partener, cetățean francez. Decizia vine în contextul în care tânăra susține că fetița de 2 ani are o afecțiune medicală gravă care o face dependentă de mama ei.  Mai mult, se pare că bărbatul francez este abuziv.

Problemele au început după ce Cristina a decis să părăsească Franța împreună cu fetițele, motivând că relația cu fostul partener era una abuzivă. Deși fetițele au fost martore la episoade de agresiune verbală și fizică din partea bărbatului, instanța din România a dispus ca ele să fie înapoiate în termen de două săptămâni. În caz contrar, Cristina riscă o amendă civilă de 7.000 de lei și a fost obligată să predea pașapoartele copiilor.  

Tânăra, care are doar 32 de ani, nu înțelege cum justiția română a luat o astfel de decizie, în ciuda dovezilor prezentate, inclusiv faptul că fetițele au fost martore la agresiuni și că cea mică, Ioana, suferă de o afecțiune motorie care necesită îngrijire constantă. Cristina afirmă că a fost nevoită să apeleze la Crucea Roșie în Franța, după ce a fost scoasă din casă de fostul partener și i s-a oferit doar cazare temporară, fără hrană pentru ea și copii.  

Românca se luptă în instanță pentru dreptate

 

Cristina a avut o relație de câțiva ani cu un cetățean francez, în urma căreia s-au născut Sofia, acum de 5 ani, și Ioana, de 2 ani. Sofia, cetățean francez, locuiește în România, la Târgu Jiu, de când avea doar câteva luni. Fetița mai mică, Ioana, cetățean român, s-a născut la Târgu Jiu, iar numele tatălui nu apare pe certificatul de naștere. Cu toate acestea, cetățeanul francez a inițiat un proces de recunoaștere a paternității, care nu a fost finalizat.

Cristina afirmă că, în timpul șederii lor în Franța, a fost supusă violențelor verbale și fizice din partea fostului partener, care conviețuia cu o altă femeie. În ciuda acestor circumstanțe, Tribunalul București a decis ca fetițele să fie înapoiate în Franța, iar în cazul refuzului mamei, tatăl lor are dreptul să le ia fără acordul acesteia.  

Cristina a postat un apel pe o rețea de socializare, cerând ajutorul autorităților și al opiniei publice:  

„Lupt pentru dreptul de a-mi crește copiii într-un mediu sigur, departe de abuzuri și violență. Sofia refuză să mai audă de tatăl ei, deoarece este traumatizată. Ioana, din păcate, suferă de probleme de dezvoltare din cauza stresului și violenței. Vă rog să îmi auziți apelul și să mă sprijiniți să le ofer fetițelor mele o copilărie normală, plină de dragoste și armonie.”

Mama povestește că relația sa cu fostul partener s-a deteriorat iremediabil în 2022, când a fost nevoită să apeleze la poliție după un episod violent. În urma incidentului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar Cristina și Sofia, pe atunci de doar 3 ani, au fost cazate temporar de Crucea Roșie.  

În prezent, femeia este obligată să plătească fostului partener suma de 23.000 de lei pentru cheltuielile de judecată. Deși decizia Tribunalului București poate fi atacată cu apel, aceasta este executorie și termenul de punere în aplicare a început deja să curgă.

”Sunt o mamă singură care a pierdut custodia copiilor, în urma unui proces nedrept. Am două fetițe, Sofia, de 5 ani, și Ioana, de 2 ani, care mi-au fost luate în urma unui conflict cu fostul meu partener, (…), un bărbat violent cu care am trăit ani de abuz și suferință.

Pe lângă violențele fizice și emoționale la care am fost supusă, am trăit și umilința de a împărți aceeași locuință cu amanta soțului meu. Aceasta mi-a recunoscut deschis relația lor extraconjugală și, cu toate acestea, am încercat să îmi păstrez familia unită pentru binele copiilor mei. În cele din urmă, am decis să plec din Franța împreună cu fetițele mele, sperând să le ofer un viitor mai sigur, departe de abuzuri.

După plecarea noastră, amanta lui (…) a ajuns să trăiască și ea experiențe similare de abuz din partea lui. Acum, și-a dat seama cine este cu adevărat și, după ce a trecut prin aceleași suferințe, își dorește să mă ajute să îmi recâștig copiii. Fac un apel disperat la autorități și la toți cei care pot să mă ajute. Sofia refuză să mai audă de tatăl ei, deoarece este traumatizată de ce a văzut și trăit alături de el. Ioana, din păcate, suferă de probleme de dezvoltare din cauza stresului și violențelor la care a fost expusă încă din primii ani de viață. Lupt pentru dreptul de a-mi crește copiii într-un mediu sigur, departe de abuzuri și violență. Vă rog să îmi auziți apelul și să mă sprijiniți să le ofer fetițelor mele o copilărie normală, plină de dragoste și armonie”, este apelul târgujiencei, publicat de Gorjonline

Instanța a stabilit că fetele trebuie să ajungă înapoi în Franța

 

Decizia instanței de a trimite fetițele înapoi în Franța ridică semne de întrebare, având în vedere că Ioana este complet dependentă de mama sa și că pe certificatul de naștere al acesteia nu figurează numele tatălui. De asemenea, fetițele au petrecut majoritatea timpului în România, unde au fost crescute de familia mamei.  

O apropiată a familiei susține că fostul partener al Cristinei a inițiat procesul pentru a se răzbuna. „Statul român le-a înapoiat fără nicio teamă că fetele sunt în pericol în preajma lui. Cum poți să te numești tată, când mai mult de 3 luni nu a petrecut cu fetele? Ele nici nu vorbesc limba franceză”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.  

 

---------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel