Dramele româncelor din Italia, subiect de carte: „Sunt badantă, dar mă şi prostituez ca să-mi ţin fata la facultate”

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

„Noi, stăpânii de sclavi“. Așa se numește cartea scrisă de o jurnalistă din Italia și în care un capitol întreg este dedicat poveştilor dramatice ale unor badante din România. Una dintre poveștile relatate este cea a unei românce nevoite să se prostitueze pentru a-şi putea ţine fiica de 20 de ani la facultate.

Jurnalista Valentina Furlanetto, de la Radio 24, un post naţional italian de ştiri, a publicat, zilele trecute, cartea „Noi, stăpânii de sclavi. Cum am devenit complici ai exploatării în masă”, care prezintă poveştile unor lucrătorilor străini din Italia. Fie că vin din Africa sau din Estul Europei, muncitorii care caută în peninsulă salvarea din sărăcia ţărilor din care provin găsesc aici o nouă formă de sclavie, atrage atenţia autoarea cărţii.

Extrase din carte au fost prezentate de publicaţia italiană tag43.it, titrează Adevărul.ro. Un capitol al lucrării este dedicat badantelor. Una dintre cele mai şocante poveşti aparţine unei românce care ajunge să se prostitueze pentru a putea să-şi ajute fiica de 20 de ani care merge la facultate. 

Manuela: „Sunt badantă, dar mă şi prostituez ca să-mi ţin fata la facultate” 

 

„Sunt româncă, am 52 de ani, lucrez ca badantă pentru circa 1.000 de euro, ceea ce nu este suficient. În Bucureşti este fetiţa mea, singurul motiv pentru care trăiesc. Are 20 de ani, frecventează universitatea şi am nevoie de bani ca să-i trimit. Din acest motiv, pe lângă faptul că lucrez ca îngrijitoare, mă prostituez »”, declară Manuela în carte.

Sighişoreanca a ajuns clandestin în Italia, în 2006, după ce a plătit 4.000 de euro unui racket care i-a asigurat trecerea ilegală a frontierei şi contactul cu o familie care căuta un îngrijitor. Documentele i-au fost confiscate şi reţinute până la plata unei sume egale cu datoria contractată. Ea a fost victima unui sistem de traficanţi prin care multe îngrijitoare românce au ajuns în Italia.

„Aveam 38 de ani şi nu ştiam cum să o susţin pe fiica mea care era în clasa întâi” - spune ea stând pe o bancă la gara centrală din Milano. Soţul era beţiv şi rămânea tot timpul fără slujbă, astfel că Manuela şi-a luat fiica şi s-a dus acasă la mama ei. Banii însă nu le ajungeau. „Atunci o cunoştinţă mi-a spus că ştie un intermediar, un traficant, care ne poate duce în Italia la muncă. Tipul ăsta ne-a păstrat primele patru sau cinci luni de salariu, pentru a achita cheltuielile de călătorie şi contactul de muncă”.  

Aşa a început pentru Manuela o odisee a vieţii de bandată la mai multe familii de italieni, care au supus-o, nu de puţine ori, la muncă grea, hărţuire şi umilinţă. Românca mărturiseşte că a avut parte şi de italieni care au respectat-o şi au ajutat-o. Un astfel de exemplu este ultima familie pentru care a lucrat şi care a sprijinit-o să-şi facă actele şi  să poată munci legal.

Problemele au început odată cu pandemia de Covid-19, când a trecut la munca cu jumătate de normă şi câştig mai mic, motiv pentru care Manuela este nevoită, după cum spune, să se prostitueze pentru a-şi putea ţine fiica de 20 de ani la facultate în Bucureşti.

Dramele româncelor din Italia, subiect de carte

 

„Toate femeile pe care le ascult au plătit pentru a veni în Italia, multe dintre ele au fost victimele unor rackeți adevărați. Intermediarul este și astăzi formula prin care ajung multe femei române, moldovence și ucrainene“, afirmă autoarea.

În iulie 2020, primul act judiciar al unei afaceri care a ieșit la iveală datorită investigațiilor Brigăzii Mobile și a carabinierilor de la Inspecția Muncii începute în 2014, a fost la Varese. Potrivit acuzațiilor, cel puțin 150 de îngrijitoare au fost recrutate în România și apoi aduse în Italia sub pretextul unui loc de muncă sigur, dar odată ajunse aici au fost exploatate și prost plătite.

Multe au plătit 600 de euro pentru o călătorie cu un microbuz., când au ajuns la gara din Varese au fost direcționați către un apartament și înrolați pentru a face pe îngrijitorii în unele familii din zonă, deși apoi salariul nu mergea direct la îngrijitori, ci la agenția care reținea o parte substanțială, un fel de "bani de protecție", un câștig obținut într-un mod complet ilegal și nejustificat, deoarece contactul de muncă nu era valabil din punct de vedere legal și, prin urmare, lucrătorii erau în afara evidenței contabile. 

Două românce acuzate de exploatarea a 150 de badante aduse din România

 

Potrivit reconstituirii procurorului Massimo Politi, șefii cooperativelor recrutau viitoarele îngrijitoare în România, le puneau în contact cu angajatorii și le pregăteau contractele (niciodată înregistrate). Mai multe persoane au fost anchetate sub acuzațiile de asociere criminală, intermediere ilegală și exploatare a forței de muncă. 

Printre acestea se numără și două românce, una dintre ele fiind proprietara microbuzului care le-a adus pe îngrijitoare în Italia, iar cea de-a doua fiind proprietara apartamentului din Varese în care erau "găzduite" femeile. Prima a ales să ajungă la o înțelegere: doi ani de închisoare, 500 de euro amendă (pedeapsă cu suspendare) și despăgubiri pentru cheltuielile de judecată pentru trei îngrijitoare care s-au constituit parte civilă. Cea de-a doua a fost pus sub acuzare pentru asociere și intermediere ilegală.

Potrivit acuzațiilor, cel puțin 150 de îngrijitoare au fost recrutate în România și apoi aduse în Italia sub pretextul unui loc de muncă sigur, dar odată ajunse aici au fost exploatate și prost plătite.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel