Drepturile badantelor în Italia: Lista lucrurilor pe care angajatorul nu le poate refuza

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În calitate de angajat, badanta sau îngrijitorul, la fel ca majoritatea lucrătorilor, are o serie de drepturi. Iar acestea nu sunt drepturi discutabile, adică sunt datorate conform legii. Totul pornește de la dreptul de a fi angajat în mod legal și cu o clasificare prevăzută de CCNL.

Publicitate

Îngrijitorul are dreptul de a fi angajat în mod legal. Nu este posibil să se lucreze la negru, deoarece această practică, chiar dacă este larg răspândită în acest sector, este ilegală. Nu există prea multe modalități de a eluda obligația de a angaja îngrijitorul și obligația de a-l plasa la un nivel de ocupare a forței de muncă corespunzător. Este posibil să se utilizeze nivelul BS, pentru a plăti mai puțin îngrijitorul, dar este necesar să se înțeleagă că în acest nivel sunt plasați lucrătorii care oferă mai mult decât asistență, doar companie persoanei vârstnice autosuficiente.

În cazul în care sarcinile sunt cele canonice ale îngrijitoarei, și anume asistența acordată persoanelor care nu sunt cu adevărat autosuficiente, îngrijitoarea ar trebui să fie încadrată în nivelul CS, ceea ce îi dă dreptul la un salariu mai mare.

Nivelul DS este utilizat în cazul în care îngrijitorul angajat are competențe speciale, inclusiv competențe de îngrijire, adică este un lucrător calificat pentru sarcinile pe care le îndeplinește.

Odihna, concediul, indemnizația de concediu și toate celelalte drepturi ale îngrijitorului


Salariul îngrijitorului trebuie să fie în concordanță cu tabelul minim prevăzut de CCNL. Nu este permisă scăderea sub aceste limite. În același mod, un îngrijitor care a fost angajat continuu ani și ani de zile trebuie să obțină treptele de vechime, adică acele creșteri salariale de 4% la fiecare doi ani de activitate continuă la același angajator (maximum 7 trepte în 14 ani).

Îngrijitorul are dreptul la un repaus zilnic de 11 ore, care trebuie să fie consecutive. Pe de altă parte, odihna este de două ore pe zi, ca pauză intermediară în timpul zilei de lucru, cu excepția cazului în care îngrijitorul este de serviciu cu program complet de lucru de la 06:00 la 14:00 sau de la 14:00 la 22:00. Pentru lucrătorii care coabitează există o săptămână de lucru de 36 de ore, 24 de ore duminica și 12 ore într-o zi stabilită de comun acord, perioada de repaus săptămânal la fel de obligatorie.

În cazul în care munca este efectuată în plus față de munca normală, cum ar fi în timpul orelor de odihnă, aceasta va fi plătită în proporție de 40% în plus față de salariul total real.

Cum se plătesc zilele de sărbători sau week-end?

 

Pentru munca în zilele de duminică sau de sărbători, suplimentul este de 60% pe lângă salariul standard, iar îngrijitorul trebuie să recupereze orele de odihnă pierdute în ziua următoare.

De asemenea, îngrijitorii au dreptul la indemnizație de concediu. Este vorba despre indemnizația pusă deoparte în timpul relației de muncă, lună de lună, pe care lucrătorii o primesc de obicei la finalul unui contract de muncă. Pentru îngrijitori există posibilitatea de a solicita un avans de 70% din suma rezervată în fiecare an în luna decembrie, fără a explica motivul cererii. Restul de 30 % este destinat indemnizației de concediere, care se primește la sfârșitul relației de muncă. Întregul salariu din anul de referință împărțit la 13,5, aceasta este formula pentru a înțelege cât de mult se pune deoparte anual ca indemnizație de concediu.

Îngrijitorul are dreptul la al treisprezecelea salariu lunar plătit odată cu salariul din decembrie. Cea de-a treisprezecea lună este egală cu 1/12 din salariul anual total. În cele din urmă, îngrijitorul are dreptul la concediu. Pentru fiecare an complet de serviciu, se câștigă 26 de zile de concediu. În mod normal, concediile se iau între lunile iunie și septembrie ale fiecărui an, de comun acord cu angajatorul, în funcție de nevoile reciproce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel