Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni in perioada iunie - noiembrie 2023.
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Dubla cetățenie pentru românii din Spania, o șansă uriașă. Iulian Lorincz: "Avem petiții lansate"

Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:

Spania nu permite dublă cetățenie în acest moment, decât cu câteva excepții. România poartă discuții cu autoritățile din Spania pentru a le permite conaționalilor să-și poată păstra și cetățenia română. Dacă discuțiile se vor concretiza, vor exista avantaje atât pentru cei care decid să rămână acolo, cât si pentru românii care la un moment dat s-ar gândi să revină în țară. 

Odată ce românii optează pentru cetățenia spaniolă, aceștia și-o pierd automat pe cea română, iar revenirea lor definitivă în România, la un moment dat, pare foarte dificilă în aceste condiții. Există însă o inițiativă care ar permite românilor din Spania să poată avea dublă cetățenie. 

"Avem un proiect foarte important pentru românii din Spania care se numește Dublă cetățenie pentru românii din Spania. Constituția Spaniei face referire la unele țări care au o istorie comună cu Spania, cum ar fi țările din America Latină și doar persoanele acestea pot avea dublă cetățenie. Dacă tu ceri cetățenie spaniolă, trebui să renunți la propria cetățenie plus, trebuie să plătești o taxă la statul român de 600 de euro la Consulat. Acum s-a creat un grup interguvernamental între Guvernul Spaniei și Guvernul României, la sfârșitul anului trecut, să se pună pe agendă discuția aceasta, ceea ce este foarte important.

Avem și petiții lansate, avem mii de semnături din partea cetățenilor români care își doresc acest lucru. Ca să fie clar, dacă nu ai cetățenie spaniolă nu poți să faci magistratură în Spania, adică să fii magistrat la nivel înalt, nu poți să faci parte din Corpul Național de Poliție, nu poți să fii militar. De exemplu, un șir foarte mare de  magazine sunt sub firma Mercadona Espania, o firmă privată care spune că doar cetățeni spanioli pot munci acolo. Ceea ce este oarecum discriminatoriu. Și ne dorim foarte mult, sunt foarte mulți români care plătesc taxe de ani de zile acolo, și-au cumpărat case, au investit și mi se pare că este un drept pe care îl merită românii”, a explicat deputatul Iulian Lorincz, la "Diaspora în Direct". 

Lorincz: Avem speranță. Franța era fix cum este România la ora actuală

 

De asemenea, mai spune Iulian Lorincz, ”avem speranță, pentru că în 2021, în martie, Spania și Franța au semnat un acord bilateral.

"Franța era fix cum este România la ora actuală. Nu putea să aibă cetățenie cu statul spaniol decât dacă pierdea cetățenia franceză. După acest acord bilateral, între cele două Ministere ale Afacerilor Externe ale celor două țări și ale celor două guverne, acum, Franța poate avea dubla cetățenie cu Spania fără să piardă cetățenia franceză.

Deci există un mod de a nu modifica Constituția. ci de a avea acorduri bilaterale, în așa fel încât să existe această posibilitate de a avea dublă cetățenie și categoric noi ne luptăm pentru asta. Avem discuții și cu partide parlamentare din Spania, trimitem diferite petiții, scrisori, către parlamentari din Spania, pentru că ține, până la urmă, de cele două Guverne, cele două parlamente din Spania și România”, a mai spus deputatul Iulian Lorincz.

Spania are o comunitate importantă de cetățeni români, existând orașe întregi locuite de români

”Zona Castellon era 90% românească. Cum se prezintă astăzi situația? S-au mai răsfirat românii sau integrat? Mă uitam la niște statistici care privesc numărul de locuitori  pe naționalități și am văzut că numărul de români este în continuă scădere în Spania," a spus Bogdan Bolojan. 

”Am stat aproape de zona Castellon, am stat în Valencia, cunosc foarte bine și Castellon, și sunt legat în continuare de Spania, toată familia mea este în Spania.

Gândiți-vă că în 2006, 2007, 2008 erau 1,1 milioane de români, declarați oficial, legal, în Spania, acum au rămas 664.000, conform datelor Institutului Național de Statistică din Spania pe anul 2022.

Foarte mulți români au plecat în alte țări, nu s-au întors în țară. Au plecat în Marea Britanie, în Germania, în Franța. Practic, au emigrat a doua oară.

Categoric, situația Spaniei din punct de vedere financiar și al oportunităților de a avea un job stabil sunt mai mici decât în țări precum Franța, Germania, Marea Britanie, inclusiv țările nordice, Suedia sau Norvegia, și mulți au plecat. 

Dacă tot vorbim de Castellon, țin minte că în 2006-2007 efectiv ajungeau foarte multe autobuze pline de români care se duceau direct la muncă, pentru că era foarte mult de muncă atunci. Spania era atunci într-un moment, din punct de vedere economic, bun și se ofereau foarte multe locuri de muncă. Acum, mi se pare că s-a mai stabilizat numărul de români," a mai spus Lorincz. 

Urmărește emisiunea completă:

Youtube video image
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel