Dunărea va atinge debitul maxim pe 30 septembrie, în România. Pregătiri pentru inundații și prognoza specialiștilor 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Dunărea la Orșova (Foto: Google Maps)
Dunărea la Orșova (Foto: Google Maps)

În contextul evoluțiilor hidrologice din ultimele zile, Administrația Națională Apele Române (ANAR) a făcut public un nou set de date privind debitul Dunării la intrarea în țară. 

Conform acestora, marți, la secțiunea Baziaș, Dunărea va atinge un debit de 6.400 metri cubi pe secundă (mc/s), urmând ca, în zilele ce vor urma, acest debit să crească treptat. Prognozele arată că pe 30 septembrie debitul va ajunge la 8.000 mc/s, o valoare semnificativ peste media multianuală a lunii septembrie, care este de 3.800 mc/s.

Pe sectoarele Dunării aflate în aval de Porțile de Fier, debitele vor continua să crească în următoarele zile, fiind deja înregistrate valori crescute pe unele segmente. În ultimele 48 de ore, creșteri semnificative au fost observate în zonele Gruia - Calafat și Zimnicea - Tulcea, în timp ce pe sectorul Bechet - Turnu Măgurele, debitul a fost în scădere.

Un comunicat recent al ANAR precizează că vârful maxim al viiturii este așteptat să fie atins în jurul datelor de 29-30 septembrie, când debitul va ajunge la 8.000 mc/s. Specialiștii estimează că, datorită lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor, apele vor putea fi tranzitate în siguranță pe sectorul românesc al Dunării aflat în aval de stația hidrometrică Gruia.

În ceea ce privește evoluția debitului la Budapesta, datele Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) indică faptul că luni s-a înregistrat un debit de 6.920 mc/s, iar maximul viiturii a fost atins în data de 21 septembrie 2024, cu o valoare de 8.200 mc/s. Aceasta este cu 500 mc/s mai puțin decât prognoza inițială pentru această secțiune, care estima un debit maxim de 8.700 mc/s.

Cele șapte Administrații Bazinale de Apă ale instituției continuă să transmită în mod constant date despre evoluția hidrologică, iar aceste informații sunt esențiale pentru elaborarea și actualizarea prognozelor hidrologice. În ciuda volumului mare de apă prognozat, specialiștii ANAR subliniază că, pe baza datelor disponibile în acest moment, nu se anticipează probleme majore pe sectorul românesc al Dunării. Totuși, monitorizarea atentă a evoluției situației hidrometeorologice din bazinul Dunării, amonte de intrarea în țară, rămâne esențială.

Pregătiri pentru inundații

 

Mii de saci de nisip au fost umpluți și aduși în apropierea sectorului românesc al Dunării, însoțiți de utilaje speciale necesare pentru intervenții rapide. De asemenea, în anumite zone, au fost montate mire hidrometrice pentru monitorizarea apelor mari. La Bechet, Formația de lucru Dunăre-Nedeia dispune de echipamente precum buldoexcavatoare, excavatoare cu braț de 14 metri, tractoare cu remorci și aparate de umplut saci. Acestea completează stocurile de materiale de apărare care includ hidrobaraje, panouri de apărare, bărci pregătite pentru intervenții, pompe, generatoare și alte echipamente necesare pentru gestionarea unor posibile situații de urgență.

Odată cu creșterea nivelurilor Dunării, echipele de intervenție vor fi dublate de agenți hidrotehnici care vor avea responsabilitatea monitorizării atente a digurilor de-a lungul fluviului. Totodată, ANAR a informat toți deținătorii de lucrări hidrotehnice despre creșterea debitului Dunării, inclusiv Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). ANAR a făcut apel la ANIF pentru verificarea punctelor critice de subtraversare a conductelor prin diguri și pentru evaluarea funcționării stațiilor de pompare.

În legătură cu Sistemul Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier, ANAR a subliniat că, în cazuri excepționale, acest sistem poate evacua debite de până la 20.000 mc/s. Pe sectorul Dunării aval Gruia, lucrările de îndiguire sunt capabile să tranziteze în siguranță debite de până la 13.500 mc/s, iar în condiții de supraveghere specială, acestea pot asigura chiar tranzitarea unor debite de 14.500 mc/s.

Trebuie menționat că, în anul 2006, la secțiunea Baziaș a fost înregistrat un debit maxim de 15.800 mc/s, ceea ce reprezintă un record pentru acest punct. Deși nivelul actual prognozat nu se apropie de această valoare extremă, monitorizarea constantă a debitului Dunării rămâne esențială pentru a preveni eventuale inundații sau alte probleme cauzate de viituri. ANAR continuă să ia toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța locuitorilor și a infrastructurii din zonele riverane Dunării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel