După un traseu profesional variat în țară și ani petrecuți pe șoselele italiene, Florin a ales o cale neașteptată. El a decis să-și schimbe viața și să se alăture Glovo în 2021, în plină pandemie de COVID-19.
"Mi-a fost foarte dor de țară. Sincer, mi-a fost dor și de cei cu care mă certasem înainte, și de cei cu care mă mai băteam", spune Florin pentru Media9.
Jobul de curier, conform lui Florin, vine cu avantaje și provocări distinctive.
"Ce e bine la meseria asta este că poți să-ți iei câte ore vrei să lucrezi pe zi. Dacă vrei 10 ore, lucrezi 10 ore. Dacă vrei trei ore, lucrezi trei ore. Totul e flexibil," explică el.
Românul mărturisește că veniturile sunt bune, dar suma poate varia drastic
În cadrul interviului, Florin subliniază imprevizibilitatea veniturilor. Unele zile sunt profitabile, în timp ce altele pot fi mai puțin lucrative, evidențiind instabilitatea acestei ocupații.
Această sumă poate varia în funcție de numărul de livrări și orele lucrate. După deducerea cheltuielilor pentru benzină, ulei, taxe și impozite, venitul "în mână" poate oscila.
„Fără să pun cheltuielile pe benzină, ulei, frână și celelalte taxe și impozite, ca idee, într-o săptămână am făcut 3.600 de lei. Asta a fost la sfârșitul anului trecut. Dar de aici trebuie scoase cheltuielile pe taxa de aplicație, impozite. Hai să zicem că rămâi cu 3.000 în „mână”. Dar asta nu se întâmplă de fiecare dată, pentru că s-ar putea ca într-o săptămână să n-ai atât de multe comenzi. Sau să nu lucrezi 10 ore. De exemplu, ieri am făcut 265 de lei, iar alaltăieri, 230 de lei”, a spus el.
Provocările jobului de curier
Florin împărtășește că unii clienți sunt generoși, oferind bacșișuri substanțiale, în timp ce alții sunt extrem de zgârciți.
„Unora le place de tine că le-ai adus mâncarea caldă și-ți dau mai mult decât au comandat. Adică au comandat de 15 lei, dar îți dau 30. Dar sunt alții care îți cer și 50 de bani rest”, mărturisește Florin.
Pe lângă beneficiile financiare și flexibilitatea orarului, Florin subliniază și provocările. Problemele de parcare, în special în zone aglomerate, și interacțiunile cu Poliția locală sunt obstacole frecvente. Curierii se confruntă adesea cu dificultăți în găsirea unor locuri de parcare convenabile, iar relația cu forțele de ordine poate fi tensionată.
Florin Rusu din Cluj-Napoca este doar un exemplu al realităților dure ale profesiei de curier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News