După 40 de ani în SUA, Michael Dediu convinge basarabenii să vrea unire

Mihai Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:

Michael Ovidiu Dediu este un expat atipic. S-a născut în București și a trăit primii 10 ani din viață în România, apoi pe următorii 40 de ani i-a petrecut în SUA, la San Francisco (California).

„Tatăl meu a plecat ca disident. Ceaușescu ne-a dat permisunea, întregii familii”, își aduce aminte succint americanul de origine română.

Peste Ocean n-a întâmpinat mari dificultăți, ca fiu al unor imigranți din Europa de Est: „Americanilor nu le pasă de unde ești, nu întreabă”. România este în general bine văzută în SUA. „În cultura populară, Transilvania și Dracula sunt bine cunoscute. Dar americanii nu cunosc bine geografia și nici nu știu că Transilvania este în România, așa cum nu știu că Moldova este România”, povestește Michael.

Visul american

A studiat matematică, afaceri și contabilitate. După care a trăit visul american de a lucra într-o companie, apoi de a-și lansa propria afacere, în distribuție și logistică.

Însă acum îl motivează alt obiectiv: „Am ieșit din afacerea aceea acum câțva ani și acuma activez în domeniul jurnalismului independent, desfășor campanii de informare despre beneficiile intregrării Republicii Moldova în Europa și România”.

În țara natală nu mai are membri ai familiei în viață, dar își trage originea de pe plaiurile moldave ale României. În urmă cu doi ani a ajuns în Moldova de peste Prut, cu afaceri. „Am încercat să fac o afacere în outsourcing. Am avut câteva succese. Dar am decis să lucrez în domeniul unionismului”, spune Michael Dediu, încrezător că reîntregirea națională se apropie cu fiecare săptămână și lună.

Concepția americană

După spusele sale, acum petrece două treimi din timp în Republica Moldova și o treime în SUA. Nu este singurul care, la Chișinău și în satele dintre Prut și Nistru, propovăduiește unirea Basarabiei cu România, însă e singurul care încearcă să o facă științific, cu studii de marketing, deoarece „unionismul trebuie vândut ca orice produs sau idee”.

Acum, vede că între România și Republica Moldova există o „relație de tip cal-căruță. România se dezvoltă destul de rapid de când a intrat în UE. Moldova o urmărește, dar mult mai încet”.

Birocrația, bat-o vina

Ce îl deranjează cel mai mult în România natală, ba chiar și în România mai mică pe care a găsit-o dincolo de Prut? „Birocrația nu merge bine. Briocrații sunt răi. N-au vrut să-mi dea un buletin românesc de exemplu. Numai cu avocat și țipături se rezolvă. Birocrații sunt servitori publici, dar se cred boieri”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel