După doi ani, de mâine se ridică starea de alertă în România

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
oameni_masca
oameni_masca

Începînd de mâine, 8 martie, potrivit declarațiilor președintelui Klaus Iohannis, se încheie perioada stării de alertă din cauza pandemiei de Covid-19. România s-a aflat în stare de urgență în perioada 16 martie – 14 mai 2020, iar din 15 mai 2020 până în prezent – în stare de alertă.

Klaus Iohannis  a anunțat, spătămâna trecută, că starea de alertă nu va mai fi prelungită. „Am convocat o şedinţă de evaluare, cu toţi responsabilii din domeniu, în urma căreia am decis să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătăţii este cel care urmează să gestioneze, în continuare, evoluţia pandemiei care sperăm că se apropie de final“, a spus șeful staului.

Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi unele restricții care au fost în vigoare până acum. Printre relaxări se află eliminarea certificatului verde la intrarea în marile magazine, creşterea limitei de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine, evenimente private cu maximum 200 de persoane, iar masca nu mai este obligatorie în aer liber.

 

63.000 de români au murit după ce au fost contaminați cu noul coronavirus

 

Pandemia de Covid a debutat în România în urmă cu doi ani, pe 26 februarie 2020 fiind înregistrat primul caz de Covid în România, după ce în China, la Wuhan ar fi fost depistat primul caz în decembrie 2019.

Peste 63.000 de români au murit după ce au fost contaminați cu noul coronavirus, în diversele sale forme, botezate după literele alfabetului grecesc.

„Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influențat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere”, a spus Klaus Iohannis.

„O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar, în același timp, o perioadă în care am descoperit noi valențe ale solidarității, ale spiritului civic, ale dedicării și implicării”, a mai spus președintele.

El a recomandat vaccinarea anti-Covid în continuare. „Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.”

De la debutul pandemiei, Comisia Europeană a formulat peste 1440 măsuri în domeniul economic, inclusiv peste 650 măsuri de ajutor de stat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel