După Mall Băneasca, Piedone a dat năvală și la AFI Cotroceni și a închis 17 magazine printre care și Auchan

Narcis Popa |
Data publicării:

Piedone continuă acțiunile de control la marile mall-uri din România. De această dată a fost rândul AFI Cotroceni, acolo unde Piedone & Co au închis 17 magazine. 

 

Oficial, un control de amploare desfășurat de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în incinta centrului comercial AFI Cotroceni din București a scos la iveală nereguli grave în cazul a 17 operatori economici din domeniul alimentației publice. Acțiunea de verificare, desfășurată miercuri în sectorul 6 al Capitalei, a avut ca scop protejarea sănătății consumatorilor și asigurarea respectării normelor igienico-sanitare.

Inspectorii ANPC au aplicat sancțiuni contravenționale severe, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 506.000 lei. De asemenea, au fost emise patru avertismente și s-au retras de la comercializare 348,2 kg de produse alimentare neconforme, care prezentau un risc major pentru siguranța publică. Măsurile au inclus și suspendarea temporară a activității pentru operatorii economici care nu au reușit să remedieze imediat problemele constatate.

Lista unităților sancționate în urma acestui control cuprinde nume cunoscute în industria de alimentație publică: Zoomserie Plaza SRL, Ozkardes SRL (Taksim), Hana Group Premium SRL - Sushi Concept, Amrest Food SRL (Burger King), Rex Concepts PLK Romania SRL, Al Caminetto Di Am SRL - Sushi Tori, Cartofisserie SA, RRL Gelato SRL, Matteo Grup SRL - Pizza Bonita, Ice Roll and Coffe 3D SRL, Happy Today SRL, Yumm Corporation SRL, Kungfu King SRL, Art Burger SRL - Hesburger, Ever Together SRL, Euroglass Group SRL - The Corner, și Auchan Romania SA.

Ce acuză ANPC

 

Potrivit raportului ANPC, din cei 30 de operatori economici verificați, aproape jumătate prezentau deficiențe grave, care puteau pune în pericol sănătatea consumatorilor. Printre neregulile constatate se numără: prezența dăunătorilor în blocul alimentar, utilizarea unor produse nesigure în prepararea mâncării, lipsa igienizării corespunzătoare a echipamentelor de gătit și expunere a alimentelor, pavimente murdare, agregate frigorifice defecte, lipsa menționării corecte a ingredientelor în meniuri, utilizarea produselor expirate și lipsa echipamentelor cu verificare metrologică.

Un aspect deosebit de grav a fost reprezentat de verificările efectuate la Auchan România SA, unde inspectorii ANPC au prelevat 370 kg de produse alimentare pentru analize microbiologice și chimice. Dintre acestea, 26,6 kg reprezentau carne de porc cu o valoare totală de 1.281 lei, iar alte produse retrase de la vânzare includ 155 de bucăți de pastă de tomate (787 lei), 19,93 kg de pește (1.126 lei), 12 kg de gheață (41,4 lei), 141 de conserve de pește (459 lei), făină, orez, zahăr și chiar articole textile, 41 de bucăți, evaluate la 149,28 lei.

De asemenea, verificările au inclus operatorul economic MLS Invest Trading SRL, care administrează Chopstix, de unde s-au prelevat mostre pentru analize suplimentare din preparate precum pui cu legume, pui cu bambus și alge wakame, pentru a se determina siguranța acestora.

Nereguli la Auchan

 

Problemele identificate în cadrul Auchan România SA au fost de o gravitate deosebită. Inspectorii ANPC au constatat rafturi neigienizate cu depuneri groase de arsură, utilizarea unui ulei de prăjire excesiv de uzat, produse alimentare expuse fără etichete de identificare, nerespectarea temperaturilor optime de păstrare a mâncărurilor calde, vitrine frigorifice insalubre, prezența dăunătorilor, precum și comercializarea unor produse electrice de joasă tensiune fără traduceri în limba română și produse cosmetice fără avertismente și instrucțiuni în limba română. Drept urmare, inspectorii au dispus retragerea de la vânzare a 199,26 kg de produse alimentare și au aplicat sancțiuni în valoare totală de 98.000 lei.

„Protecția consumatorilor rămâne o prioritate pentru ANPC, iar astfel de acțiuni de control vor continua pentru a ne asigura că standardele de siguranță alimentară sunt respectate. Cetățenii trebuie să fie siguri că produsele pe care le achiziționează sunt sigure pentru consum”, a declarat Cristian Popescu-Piedone, președintele ANPC.

Inspectorii au impus termene clare pentru remedierea deficiențelor constatate, iar activitatea operatorilor economici va rămâne sub monitorizare strictă. Astfel de controale au scopul de a proteja consumatorii și de a asigura un mediu de cumpărături și servire a mesei în condiții de siguranță maximă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel