La niciun an de la incendiile devastatoare de pe insula Evia, scenariul se repetă, scrie Observator. Focul a izbucnit într-o zonă montană împădurită, iar flăcările mari s-au extins rapid din cauza vântului. Intervenţia pompierilor a fost aproape imposibilă.
Peste 150 de salvatori au acţionat cu 30 de vehicule, într-o operaţiune contracronometru în care au fost sprijiniţi cu nouă avioane şi patru elicoptere. Localnicii din satul Kremastos au fost evacuaţi pentru că pârjolul se apropiase ameninţător. În total, în ultimele 24 de ore, aproximativ 100 de incendii de vegetaţie au fost semnalate în ţară.
Temperaturi extreme în Spania și Italia
Un început de vară de coşmar trăiesc şi spaniolii. Temperaturile de până la 42 de grade Celsius au contribuit din plin la incendiile care au loc în pădurile din Peninsula Iberică. În munţii Sierra de la Culebra, 25.000 de hectare au ars în doar trei zile sub ochii localnicilor, neputincioşi în faţa dezastrului.
"Am venit să alimentăm. Ne-a adus Poliţia Militară aici. Mulţumim lui Dumnezeu că am putut ajunge pentru că situaţia e fatală. Asta este."
Peste 1800 de oameni au fost evacuaţi din 19 oraşe apropiate. În această dimineaţă, munca echipajelor de pompieri a început să dea roade, iar mulţi dintre ei s-au putut întoarce acasă. Misiunea s-a mutat, însă, în Catalonia, la Artesa de Segre, unde focul este încă scăpat de sub control.
Francezii au trecut în extrema opusă şi, după zile de caniculă cu temperaturi de până la 43 de grade Celsius, se confruntă cu furtuni violente. Un bărbat a murit pe loc, după ce a fost luat de vânt în timp ce făcea kitesurfing pe plajele din Villiers.
Veştile nu sunt bune nici pentru români. De săptămâna următoare, în ţara noastră ajunge un val de aer irespirabil şi temperaturi de până la 38 de grade la umbră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News