Economia Germaniei a crescut în trimestrul al doilea, depăşind estimările analiştilor

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat creştere în trimestrul doi din 2022, depăşind estimările analiştilor, datorită cheltuielilor guvernamentale şi ale gospodăriilor, în pofida crizei din energie, arată datele publicate joi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), transmite Reuters. 

În estimarea iniţială din iulie, Destatis previziona o stagnare a economiei în trimestrul doi din 2022, după ce în primele trei luni din acest an s-a înregistrat un avans de 0,8%.

În perioada aprilie-iunie 2022, conform datelor ajustate sezonier, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,1% comparativ cu trimestrul precedent, şi cu 1,7% faţă de perioada similară din 2021, în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere zero.

"În pofida condiţiilor dificile ... a evoluţiilor economiei globale, PIB-ul Germaniei a avut o evoluţie bună în primele două trimestre din 2022", a afirmat Georg Thiel, preşedintele Destatis.

În trimestrul doi din 2022, cheltuielile gospodăriilor au urcat cu 0,8%, comparativ cu precedentele trei luni, în pofida inflaţiei ridicate şi a crizei din energie, în timp ce cheltuielile guvernamentale au urcat cu 2,3%.

"Factorii negativi sunt în prezent la un nivel atât de ridicat, că nu putem exclude o scădere semnificativă a activităţii economice. Sau altfel spus: trebuie să aibă loc multe lucruri pozitive pentru ca să nu aibă loc o recesiune", a apreciat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank.

Schimburile comerciale dintre România şi Germania au ajuns la 18,4 miliarde de euro, în S1

 

Volumul schimburilor comerciale dintre Germania şi România a însumat 18,4 miliarde de euro, în primul semestru al acestui an, în creştere cu 12,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, arată cifrele Biroului Federal de Statistică (Destatis), citate de AHK România.

Astfel, exporturile către România s-au ridicat la valoarea de 9,8 miliarde de euro, echivalentul unei majorări de 8,8%, raportat la perioada de referinţă, în timp ce importurile Germaniei din România au însumat 8,6 miliarde de euro, în creştere cu 16,6%.

Aceste rezultate plasează România pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei privind exporturile şi pe locul 21 privind importurile.

Estimările oficialilor AHK vorbesc despre schimburi comerciale bilaterale între cele două ţări ce pot atinge, în 2022, valoarea de 40 miliarde de euro

"Dezvoltarea relaţiilor economice româno-germane este foarte îmbucurătoare, în special în actualul context internaţional dificil. Asistăm la un interes substanţial al firmelor germane de a deschide afaceri în România, respectiv de a-şi extinde aici activităţile, ceea ce pune bazele unei şi mai bune dezvoltări a comerţului bilateral. Dacă se menţine această dinamică, valoarea schimburilor comerciale bilaterale se apropie în 2022 de 40 miliarde de euro. Având în vedere reorientarea lanţurilor internaţionale de aprovizionare, dar şi datorită deschiderii de noi zăcăminte de gaze naturale, România reprezintă un amplasament investiţional bun pentru economia germană. Relaţiile bilaterale nu se pot decupla însă de evoluţiile geopolitice globale. Inflaţia crescută, dobânzile mari, preţurile ridicate la energie, blocajele existente din lanţurile de aprovizionare, încrederea scăzută a consumatorilor sunt doar câţiva factori care apasă din ce în ce mai mult asupra economiei", susţine Sebastian Metz, director general şi membru în Consiliul Director al AHK România.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România, înfiinţată în anul 2002.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel