Luna trecută, surse guvernamentale au declarat că suma de 96 de miliarde de euro prevăzută iniţial de Olaf Scholz pentru 2021 nu va fi suficientă, întrucât cea mai mare economie europeană a majorat cheltuielile pentru a face faţă efectelor pandemiei de coronavirus (Covid-19).
Oficialii de la Ministerul de Finanţe nu au fost imediat disponibili pentru a comenta informaţia.
Datele nu reprezintă un motiv de îngrijorare, Olaf Scholz declarând recent că nivelul datoriei Germaniei ar putea creşte la aproximativ 75% sau 80% din PIB, deoarece necesităţile de finanţare ale Germaniei sunt gestionabile. Cu toate acestea, noile necesităţi de împrumuturi ale Germaniei reprezintă o modificare totală de poziţie după mai mulţi ani de disciplină fiscală strictă, care au produs bugete echilibrate, consideră analiştii.
Cum se împart banii
Din suma de 160 de miliarde de euro, 39,50 miliarde de euro sunt destinaţi sprijinirii companiilor afectate de pandemie, iar aproximativ 2,70 miliarde de euro vor fi disponibili pentru plata vaccinului anti-Covid. Fondurile pentru atenuarea impactului pandemiei au fost majorate cu zece miliarde de euro, la 15 miliarde de euro.
După ce au devenit clare implicaţiile economice ale crizei, Executivul german a decis în 2020 majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica "schwarze Null" (black zero), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi, iar de şase ani raportează excedente
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Scholz va cere din nou Parlamentului suspendarea politicii "schwarze Null" şi în 2021.
Guvernul de la Berlin se aşteaptă la un declin al economiei de 5,5% în 2020, urmat de un avans de 4,4% în 2021, relatează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News