Economia Germaniei gâfâie: Șomajul ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
(Foto ilustrativ. Sursa: Freepik)
(Foto ilustrativ. Sursa: Freepik)

Șomajul în Germania va crește și va ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, pe fondul performanțelor slabe ale economiei, transmite Reuters. 

Situația economică dificilă prin care trece Germania își pune amprenta asupra pieței muncii, numărul șomerilor urmând să ajungă la cel mai ridicat nivel din aproape un deceniu, potrivit unui studiu realizat de Institutul Economic German (IW).

Studiul, care a fost consultat de Reuters înainte de publicarea sa vineri, arată că șomajul va crește la o medie de puțin sub 2,8 milioane de persoane în acest an, cel mai ridicat nivel din 2015 încoace.

Totuși, această cifră este mult sub vârful din 2005, când aproape 4,9 milioane de persoane erau șomere, iar Germania era considerată "omul bolnav al Europei".

"Anul trecut, piața muncii a fost destul de stabilă, în ciuda recesiunii", a declarat expertul în piața muncii de la IW, Holger Schaefer. "Dar anul acesta resimțim mai puternic consecințele crizei economice".

Planurile de angajare ale companiilor nu indică nicio creștere pentru restul anului, a mai spus Schaefer. "Numărul de locuri de muncă vacante nou înregistrate a scăzut în martie la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani", a spus el.

Rata șomajului din Germania ar urma să crească la 6% în acest an, potrivit IW.

Alte institute economice germane importante văd rata șomajului la 5,8% în acest an, urmând să scadă la 5,5% anul viitor. Aceștia prevăd puțin sub 2,7 milioane de șomeri pentru 2024 în raportul lor de primăvară pentru guvernul german.

Economia germană s-a contractat cu 0,3% în 2023. În pofida încetinirii, numărul de persoane angajate a crescut cu 340.000, adică 0,7%.

Experții IW atribuie acest salt al ocupării forței de muncă la tezaurizarea forței de muncă, deoarece companiile tind să păstreze lucrătorii calificați chiar dacă nu au suficient de lucru pentru ei, temându-se de lipsa forței de muncă în viitor din cauza schimbărilor demografice.

Cu toate acestea, companiile, de obicei, pot face acest lucru doar pentru o perioadă scurtă de timp.

"Pe măsură ce perioada de slăbiciune se prelungește, este din ce în ce mai probabil ca nivelurile de personal să trebuiască să fie ajustate, deoarece scăderile permanente ale productivității vor submina competitivitatea companiilor", a declarat Schaefer.

 

--------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel