Economia Germaniei se clatină serios: Al doilea an consecutiv de scădere

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Guvernul german a anunțat că economia este pe cale de a se contracta pentru al doilea an consecutiv.

Germania, cea mai mare economie europeană, este pe cale de a se contracta pentru al doilea an consecutiv, a anunţat miercuri Guvernul, ceea ce scoate în evidenţă problemele autorităţilor de la Berlin, într-un moment în care se îndreaptă spre un an electoral dificil, transmit AP şi Reuters, citate de Agerpres.

Noile previziuni indică o scădere a PIB-ului de 0,2% anul acesta, după ce în aprilie Executivul estima un avans de 0,3%, dar în linie cu previziunile economiştilor, care prognozau o uşoară contractare. Anul trecut, economia a înregistrat un declin de 0,3%.

De asemenea, Guvernul se aşteaptă la o creştere de 1,1% în 2025 şi de 1,6% în 2026.

Anul trecut, Germania a avut cea mai slabă performanţă în rândul economiilor din G7, iar anul acesta va fi singurul stat membru G7 care va raporta o contractare a PIB-ului.

Datele actuale, cum ar fi producţia industrială şi încrederea companiilor, sugerează că scăderea activităţii economice continuă în semestrul doi din 2024, a anunţat Ministerul Economiei.

PIB-ul Germaniei nu a mai crescut semnificativ din 2018, din cauza problemelor structurale şi a dificultăţilor geopolitice, a afirmat ministrul Economiei, Robert Habeck, la prezentarea previziunilor.

Pentru a contracara dificultăţile ciclice şi structurale, Guvernul german a convenit un pachet de 49 de măsuri pentru stimularea economiei. "Dacă sunt implementate, economia va fi mai puternică şi mai mulţi oameni vor reveni în câmpul muncii", a declarat Habeck.

Acesta se aşteaptă la revenirea pe creştere a economiei în 2025, în urma majorării consumului privat, pe fondul salariilor mai mari, al scăderii inflaţiei şi al stimulentelor fiscale. De asemenea, dobânzile mai scăzute ar urma să stimuleze consumul.

Inflaţia va continua tendinţa descendentă, ajungând la 2,2% în 2024, de la 5,9% anul trecut, apoi la 2% în 2025 şi 1,9% în 2026. 

 

------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel